Зачернени близки на загинал младеж поискаха законодателни промени

 

Близки, колеги и приятели на загинал в зверска катастрофа младеж протестираха пред окръжния съд във Варна с искане за промени в Закона за движение по пътищата, които да гарантират ефективни наказания за убийците на пътя. Повод бе поредното заседание по делото срещу 28-годишния Бейтула Исмаил.

На 28 август миналата година с бясна скорост той връхлетя с тунингования си "Фолксваген" върху служебната кола за разнос на пици, шофирана от 23-годишния Никола Терзиев, който издъхна на място. Месеци след инцидента Исмаил бе на свобода под парична гаранция от 5000 лв. След среща на роднините на жертвата с Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров той бе задържан. Експертизи по делото доказаха, че е карал със 145 км/ч при разрешени 80 км/ч.

"За нас всеки празник оттогава е малка смърт. Това не е просто едно съдебно дело, то е кауза, защото само за 4 месеца в катастрофи са загинали 144 човека. Зад всяка жертва стои драмата на един цял род. И ще е така, докато не се променят законите", обясни майката на Никола - Анелия, преди началото на съдебното заседание.

Тя бе шокирана, че то няма да е последно, тъй като по искане на защитата била назначена геодезистка експертиза за наклона на шосето на мястото на катастрофата. Тъй като резултатът от нея не бе готов, делото бе отложено за 1 юни.

Ако бъде признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост, Бейтула Исмаил може да получи присъда от 2 до 6 г. лишаване от свобода. Близките на Никола се надяват тя да е ефективна. Те припомниха, че Исмаил веднъж вече е бил наказан условно през 2010 г., след като блъснал фатално жена на пешеходна пътека. През 2014 г. е бил реабилитиран, но има още множество регистрирани нарушения на Закона за движение по пътищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България