Защитникът на „Клермон“ Мартин Кавдански: Можем да бием Франция

Мартин Кавдански е български футболист, играещ на поста централен защитник. Юношата на „Левски“ има богат опит в своята кариера, която още в самото начало го отвежда във Франция. Там в периода 2005-2007 година той играе за „Метц“, след което се връща у нас, за да облече екипа на „Славия“. Следват престои в 3 отбора с името „Локомотив“ - от Мездра, Пловдив и Горна Оряховица, кратък престой в македонския „Шкендия“, „Черноморец“ (Бургас) и „Марек“ преди да се завърне отново във Франция, но вече с екипа на „Клермон“. „Труд“ потърси 30-годишния играч за мнение за предстоящия мач на България с „петлите“, както и да научи как върви за него сезона в Лига 2.

- Как се развива кариерата ти във Франция?

- Чувствам се идеално. Бързо свикнах с обстановката. Приеха ме много добре в отбора. Помогна ми, разбира се, и това, че знам отлично езика. Във Франция съм бил и преди и езиковата бариера не съществуваше пред мен. През годините успявах също да си тренирам френския, тъй като ми се налагаше да превеждам у нас на чуждестранни треньори и играчи. Това се случваше най-вече последната година, когато бях в „Локо“ (Горна Оряховица), където имаше около 10 френскоговорящи играчи. Това ми помогна сега в „Клермон“ още след първата седмица да се адаптирам напълно. Тук колективът е много добър и сме като едно семейство. Съотборници сме с Феребори Доре, който у нас игра с екипа на пловдивския „Ботев“. Искам да благодаря на моя мениджър Николай Жейнов, който съдейства за трансфера ми. Без него нямаше да се случи всичко това. Благодарности за целия му екип.

- Какви са целите на тима?

- Още с пристигането ми беше заявено, че нашата цел за сезона е 3-то място. В момента сме близо до него и може да се каже, че следваме целта си. Има още много мачове. Шампионатът обаче е много оспорван. С две-три победи можеш да се изкачиш чувствително в класирането, но при слаби резултати е възможно да пропаднеш и много.

- Как се чувстваш като единствен българин във френския футбол?

- Така е, за съжаление нямам други мои сънародници в Лига 1 или Лига 2. Това, че съм единственият, до известна степен ме ласкае, защото тук футболът е на високо ниво. Голяма разлика между двете дивизии няма. Още с дебюта си попаднах в идеалния отбор и веднага започнаха да гледат на мен по друг начин. Нормално, французите са националисти и чужденците, особено в Лига 2, са малко. В моя отбор сме само аз и един уругваец.

768x432

- Как протича тренировките в „Клермон“?

- Голяма разлика с България няма. Набляга се на същите компоненти от играта. И у нас се провеждат качествени занимания, и подобно на Франция също се залага на тактически упражнения. Но всичко зависи от треньора. Голямо внимание се обръща на хранителния режим. Има специалист в треньорския щаб, който ни казва какво е добре да ядем и пием. Но и тук всичко зависи в крайна сметка от самите играчите, защото няма как някой да седи на главата ти и да те следи. Но то си е за нас, защото това е нашето тяло и ние преценяваме кое е добре за него и какво не.

- През последния сезон във Франция се забелязват много значими трансфери в световен мащаб. „Монако“ продаде играчи за стотици милиони, Неймар дойде в ПСЖ. Как се отрази това на футбола в страната?

- Определено има раздвижване и със сигурност тези шумни трансфери вдигнаха нивото на футбола, а и самият интерес към играта. Все пак Неймар играе тук. В съблекалнята често говорим на тази тема.

- Предполагам стискате палци да се паднете за някоя от купите срещу ПСЖ?

- Да, нормално. Сега за купата на Лигата съдбата ни отреди „Тулуза“. Всички следяхме жребия с интерес. Желанието ни бе да се падне някой силен отбор. „Тулуза“ също е качествен тим от елита, така че ще е интересно. Може пък за Купата на Франция да ни се падне ПСЖ...

martin-kavdanski1

Предстои мач България-Франция какви са очакванията ти?

- Франция е фаворит, няма какво да се лъжем. Съставът им е впечатляващ, въпреки че ще липсват някои основни играчи. Ето, например, в защита ще си партнират Рафаел Варан и Юмтити, играчи съответно на „Реал“ и на „Барселона“. Няма как да ги причисляваме като резервни футболисти, нали? Но България показа израстване в последните мачове. Играем дисциплинирано. Мисля, че можем да победим. Защо не? Вярвам, че имаме сили.

- Ние все още помним онази победа от 1993 година...

- Повярвайте ми и те я помнят. Още с идването започнаха да се шегуват на тази тема. Не са го забравили, като трън в сърцето им е. Иначе в тима им е интересно как така не съм повикан в националния отбор. Отговорих им, че има треньор, който решава тези неща. Ще се радвам някой ден и аз да съм част от тима на България.

- Какви са плановете ти за бъдещето ти и докога е договорът ти с „Клермон“?

- Имам договор за 2 години. Надявам се да остана тук, а желанието ми е да завърша кариерата си във Франция. Свикнал съм с живота и ми допада тук. Трудно се излиза от България, аз успях и се надявам да се докажа. Трябва да се държи ниво, но това не ме притеснява. За да ме вземат в тима, значи са видяли качества.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ