Защо американската медицина се предаде пред коронавируса

В резултат на безработицата и личните фалити, ще умрат повече хора, отколкото от COVID-19

Най-малкото 200 000 смъртни случаи трябва да се очакват в САЩ в резултат на пандемията от коронавирус. Това заяви не някакъв си паникьор, а президентът Доналд Тръмп. На какво се основават тези изчисления и защо най-богатата досега в света американска здравна система изглежда напълно безсилна срещу това заболяване.

Към 2 април в САЩ имаше над 215 000 души, заразени с коронавирус, като над 5000 от тях са починали. И този брой, за съжаление, ще расте. Към днешна дата центровете на епидемията са Вашингтон, Ню Йорк и Калифорния, но Мичиган, Илинойс, Луизиана и другите щати вече се подготвят за участие в тази печална надпревара за лидерство.

Защо се случи това? Защо най-силно развитата икономика в света е най-засегнатата от коронавируса? Причините за това са няколко и сред тях е не само подценяването на кризата от властите, но и системните особености на американската държава, особено на нейната икономика и здравна система.

Така в началния етап властите подцениха епидемията. Докато китайските власти ожесточено се бореха с вируса, а южнокорейците, японците, сингапурците и тайванците (това са тези, които в крайна сметка успяха да ограничат разпространението на епидемията) се подготвяха за най-лошото, САЩ според New York Times „живееха нормален живот и се интересуваха от импийчмънта на Тръмп, делото на Харви Уайнстийн, Брекзит и Оскарите". В администрацията на САЩ (вътре в Съвета за сигурност) имаше лице, което отговаряше за координацията на действията на властите в случай на пандемия - адмирал Тимоти Цимър. Той обаче подаде своята оставка от поста си през май 2018 г., а екипът му бе разпуснат от тогавашния съветник по националната сигурност Джон Болтън. И на негово място никой не бе назначен.

Освен това властите не предвидиха мащаба на епидемията, а единственият начин това да стане, можеше да бъде чрез тотално тестване на населението, но то не беше проведено. Според Антъни Фаучи, директор на Националния институт за изследване на алергията и инфекциозните заболявания, вината за недостатъчния обем на тестове, заради които дълго време не бе открита епидемията, не трябва да се хвърля нито в Белия дом, нито в Центъра за контрол и превенция на заболяванията (федералната агенция при Министерство на здравеопазването на САЩ, а виновно за „техническите затруднения“ е производството на тестове.

Това обаче не е напълно вярно. Да, при тестовете, предложени от Центъра за профилактика и контрол на заболяванията (CDC), занимаващ се с епидемиите, един от компонентите се оказа дефектен. Когато обаче започнаха да се появяват тестове от частни компании, възникна още един проблем, за който CDC и Белият дом бяха отговорни, а това е забавянето на тяхното сертифициране. И накрая, първоначалните инструкции на CDC предписваха да се тестват само онези, които се завръщаха от чужбина или са говорили с човек, чиято инфекция е доказана.

От къде да се вземе оборудването?

В резултат на това от 1 март в Южна Корея са направени почти 110 000 теста, в Италия - 23 000, във Великобритания - 13 000, а в САЩ - 472. Припомняме, че до този момент в САЩ вече бяха започнали да умират от коронавирус. Ако отнесем тези цифри на глава от населението, тогава дори през първите десет дни на март САЩ са направили 23 теста на милион жители (за сравнение: в Обединеното кралство са 327, в Тайван са 615, а в Южна Корея над 3500).

Не е изненада, че след като създадоха достатъчен брой тестове и започнаха да тестват масово, кривата запълзя нагоре и американските власти изведнъж разбраха, че в най-мощната им икономика има банална липса на оборудване и медицински съоръжения за борба с коронавирусната епидемия.

Така през 2010 г. в САЩ, в болниците в цялата страна, имаше само 62 000 пълноценни апарати за изкуствена вентилация на белите дробове (над 10 000 се съхраняваха в стратегически резерв). И оттогава ситуацията не се е променила. Например в щата Ню Йорк (един от центровете на епидемията) в началото имаше само 7000 вентилатори, а според губернатора Андрю Куомо, щата се е нуждаел от още 30 000.

До вечерта на 27 март щатът намери (закупи, ремонтира, и извади от резерва) само половината от необходимото количество. И като нямаше други, държавните и техническите власти в болниците търсиха нови начини да спасяват хората, като се научиха как да свързват двама пациенти към един вентилатор. Но въпреки цялото им желание, те не могат да сложат двама на едно легло, а щатът разполага с 53 000 болнични легла и това е само една трета от онова, което според Куомо е необходимо за борба с епидемията.

Проблем имаше и с маските и защитните костюми. Значителна част от защитното оборудване за лекарите бе закупено от Китай. Но не е изненада, че сега, на фона на паниката и то недостига.

Стигна се дотам, че главният хирург на САЩ Джеръм Адамс призова населението да „спре да купува маски“, защото „те са неефективни за защита от коронавирус, но ако лекарите, които се грижат за болните хора, не могат да се сдобият с маските, тогава те и зоните, в които служат, ще бъдат застрашени“.

Примерът с Италия показа какво се случва, когато значителна част от лекарите се разболеят и за да не се случи това, сега според Министерството на здравеопазването на САЩ медицинския персонал се нуждае от около 300 милиона от тези маски в резерв. Политиците изискаха незабавното им попълване. Крис Мърфи и Брайън Шатц - сенатори-демократи, вече внесоха законопроект, който изисква от федералното правителство американският бизнес да произведе поне 500 млн. респираторни маски, 500 млн. чифта ръкавици, 20 млн. медицински щита за лице и толкова защитни костюми, както и 200 000 вентилатори.

Самият Тръмп обещава 100 000 механични вентилатори за сто дни и въведе в сила закона за производството на отбранителни продукти от 1950 г. (позволяващ му да принуди компаниите да произвеждат стоки, необходими за властите) и вече задължи General Motors спешно да произведе вентилаторите. За сто дни може да се случи много, а лъжица винаги е добра за обяда.

По-евтино е да умрете

Ефективната борба с коронавируса се усложнява не само от техническите затруднения и безхаберието на властите, но и от структурните особености на американската система на здравеопазване. В някои моменти тя не помага, а пречи на борбата с болестта.

Както се знае, в САЩ няма универсално безплатна медицина. Част от населението се лекува безплатно по държавни програми (за възрастните и най-бедните). Другата част се лекува със застраховки, която купува сама или получава от работодателя. Трета част не е в състояние да закупи застраховка или не иска да го направи.

Последната категория към 2018 г. обхваща 27 млн. американци (8,5%). А медицината в САЩ е много скъпа (много са причините за това - монопола на американските фармацевти, болнични разходи за адвокати, включени в сметките и др.), и 28% от всички неосигурени са на възраст от 18 до 65 години и „трудно” плащат медицинските сметки. Но трябва да плащат и тези, които имат застраховка. Ако човек посети лекар, тогава може да му дойде „сметка изненада“, ако част от цената на това посещение не е включена в застрахователното покритие. Например, всеки пети човек, който е отведен с линейка, получава такава сметка. Средно е около $ 600, но може да достигне и до стотици хиляди долари.

Не е изненада, че от 25 до 50 % от всички фалити на физически лица в САЩ са ставали, защото хората не са могли да изплатят своите медицински сметки.

Почти половината от анкетираните американци се „страхуват“ или „много се страхуват“, че непланираните медицински разходи ще ги доведат до фалит. Следователно около половината американци, които се нуждаят от медицинска помощ, или го отлагат за по-късно, или изобщо не отиват при лекаря, или предпочитат да се лекуват у дома самостоятелно с лекарства, които се продават без рецепта.

И сега, когато имат симптоми на коронавирус, те се надяват, че това е обикновен ТОРС и се лекуват у дома. Нито властите, нито застрахователните компании започнаха да ги насърчават да отиват на лекар. В крайна сметка, ако застрахователните компании са решили да проявят солидарност с населението и да се откажат от подобни „изненади“ по време на коронавируса, тогава този човек очевидно има твърде добро мнение за американската здравна система (където лечението на пациента не е задължение, а е услуга). Застрахователите бяха щедри само с безплатните тестове за коронавирус, но тези, които се лекуват от последствията на коронавируса в болниците, ги чакат „изненади“ при изписване.

Американските медии вече пишат, че хората, които отиват в спешното отделение по подозрение за коронавирус, получават сметки за няколко хиляди долара. Не е изненада, че в САЩ се появяват все повече статии, че страната се нуждае от европейската, тоест от безплатната медицина.

Заплатиха за кредитите

И това не е толкова лошо, защото броят на тези, които не могат да плащат подобни сметки, бързо нараства поради икономическите последици от коронавируса. Както знаете, повечето американци нямат значителни спестявания и хората не могат да получат кредити - те живеят от заплата до заплата. Сега обаче заплатата е под въпрос - например, ако човек е болен и излезе в отпуск. Почти една четвърт от работниците - а сред нископлатените са половината, не могат да излязат в платен отпуск по болест, това става само за тяхна сметка. Още по-лошо е положението с уволнените, тъй като те остават без пари в джобовете си. Миналата седмица над 3 млн. американци вече са кандидатствали за различни обезщетения - и това не е границата.

Министърът на финансите Стивън Мнучин предупреди за възможност безработицата да стигне 20%, но след това (очевидно, му обясниха, че Тръмп, е в предизборната кампания), той бързо даде заден ход и обясни, че това е само „математически модел“ , Президентът на банката на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард обяви възможността за 30% безработица и досега не се е отказвал думите си.

В резултат на безработицата и личните фалити, ще умрат повече хора, отколкото от коронавируса. И говорим за пряка смърт. Според някои много усреднени оценки увеличението на безработицата с 1% води до едно допълнително самоубийство на 100 000 души. Още повече ще умрат от негативните последици. Според друга оценка, увеличението с 1% на безработицата води до 3% увеличение на смъртните случаи от предозиране с опиати. И тук не се отчита факта, че американците трябва да се лекуват не само от коронавирус. В страната има 30 млн. души със сърдечно-съдови заболявания, 34 млн. диабетици и 35 млн. с белодробни заболявания, загубата на застраховката може за много да означава прекратяване на лечението на текущите хронични заболявания с терминален изход.

Затова от епидемията трябва да се направят правилните изводи. Можете да вярвате, колкото си искате в предимствата на частната медицина, да споделяте републиканския лозунг, че „успешните хора не трябва да плащат със своите данъци за лечение на неудачниците“, обаче този социален дарвинистки подход не е приложим в общество, където „успешните“ и „неудачниците“ живеят в един град, общуват помежду си и се заразяват един друг. И всички са в една и съща лодка: или всички ще оцелеят заедно, или ще умрат.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения