Защо все за „Лудогорец“?

Новият кръг в Първа лига доведе до нови гафове на реферите. Само седмица, след като шефът на съдиите Йордан Сталев даде пресконференция, на която обясни, че арбитрите се справят, един от неговите подопечни вдигна засада след пас... от тъч. При това става въпрос за Веселин Мишев, утвърдено име сред „мъжете в черно“. А страничният съдия крещеше в слушалката на Николай Йорданов: „Засада, Ники! Засада!“, показвайки решителност в това свое решение. Да, ама засада няма. И докато тази безобидна ситуация не влияе на крайния резултат и „Черно море“ заслужено победи „Левски“ (1:0), то за грешките в Разград това не може да се твърди.

2801

В неделя вечер „Лудогорец“ надви „Берое“ с 1:0, но резултатът лъже. Страничният съдия Диян Вълков спря в 20-ата минута отлична атака на гостите заради несъществуваща засада на Борислав Цонев, излизащ на 100% ситуация срещу вратаря Ренан. Само две минути по-късно главният арбитър Радослав Гидженов видя, но не отсъди явна дузпа за гостите. И двете положения бяха в началото на мача. Какво пречеше да бъдат свирени така, както трябва? Пък нали „Лудогорец“ е шампион и доминант у нас през последните 7 години, има на разположение достатъчно време, за да обърне развоя на мача, ако заслужава. При все, че „орлите“ се утвърдиха като майстори в обратите. И дори това да не се случи, шампионатът е още в начална фаза, тепърва има толкова много мачове да се играят.

Уви, „Берое“ бе ощетен, а с това и останалите отбори в челото. Гостите от Стара Загора можеха да си тръгнат не само с точка, но да завържат още повече интригата около борбата за първо място. Не им бе разрешено да се случи, а това не е единичен случай. През последните години тенденцията дотолкова стана осезаема, че се стигна до безпрецедентно обединение между „Левски“ и ЦСКА. Босовете на двата родни гранда Спас Русев и Гриша Ганчев в един глас признаха само преди месец, че се чувстват ощетени за сметка на отбора от Разград и призоваха за феърплей, за да има смисъл от шампионата. За капак селекционерът Петър Хубчев заяви, че разликата между „Лудогорец“ и двата столични тима вече не е толкова голяма. И това явно стряска „зелените“, свикнали да вдигат титли с двуцифрена разлика пред конкурентите. Но няма ли само да спечели футболът ни, ако първенството този път се реши в последните кръгове, а не още преди Коледа? И ако за златото се борят цели три, а защо не и четири отбора? Редно е БФС да вземе отношение, а не да заема ролята на страничен наблюдател. Затова е и някак странно, че в момента мислим за домакинство за Мондиал 2030. Както върви, след 12 години същите тези недъзи на футбола ни може да бъдат актуални, а кандидатурата да се окаже само един незадоволен нагон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ