Защо Германия преглъща турските обиди

Турският президент вече на няколко пъти обвини политици в Германия и Холандия в нацизъм

Меркел използвала “нацистки методи”, а европейците щели да пуснат газовите камери, ако не ги спирал срамът. Тези думи на Ердоган накараха мнозина в Германия да се запитат дали е редно да се преглъщат подобни провокации.

Централният съвет на евреите в Германия остро критикува последните изявления на турския президент Ердоган. Неговите сравнения с националсоциализма са подигравка спрямо жертвите на холокоста, казва организацията.

Наскоро турският президент не на шега заяви, че канцлерката Ангела Меркел използвала “нацистки методи”. Според председателя на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер това изявление осквернява паметта на жертвите от времето на Третия райх. “Сравненията на днешна Германия с националсоциализма, направени от някои турски политици, са не само обидни и абсолютно погрешни, но и представят ужасяващия режим на националсоциалистите в непростимо безобидна светлина”, заяви Шустер. Той допълни, че подобно чудовищно сравнение “позори паметта на жертвите на Холокоста.

Ердоган направи въпросните спорни изказвания в неделя (19 март) пред турската телевизия. Там той обвини германското правителство, че забранява изявите на турски политици в Германия, които агитират за желаната от Ердоган промяна в турската конституция. Въпросната промяна би дала допълнителни правомощия на президента. На 16 април в Турция ще се проведе референдум по този въпрос, на който имат право да гласуват и турските граждани, живеещи в Германия. Затова техните гласове са изключително важни за Ердоган.

Йозеф Шустер заяви, че сравнявайки канцлерката с националсоциалистите, Ердоган съзнателно игнорира реално съществуващите антисемитски тенденции. “Във времена, в които антисемитизмът и десният популизъм са във възход, “това напълно неуместно сравнение представя реалните опасности в безобидна светлина”, заяви той.

Ердоган вече на няколко пъти обвини политици в Германия и Холандия в нацизъм. От това излиза, че ситуацията на турците в тези две държави днес може да бъде сравнявана с трагичната ситуация на евреите по времето на Третия райх. Пред турски вестник турският президент беше заявил също така, че европейците щели отново да въведат в действие газовите камери, ако не ги спирал срамът от миналото.

Германското правителство отхвърли категорично всякакви сравнения с националсоциализма и призова Турция да спре с провокациите. Според публициста от еврейски произход Хенрик М. Бродер това не е достатъчно. Той смята, че германското правителство се държи погрешно, като преглъща обидите, вместо да прекрати дипломатическите отношения с Турция. Говорители на канцлерството и на външното министерство заявиха тези дни, че Германия следва умерен курс спрямо Турция, защото всяка друга реакция би разпалила допълнително провокативната реторика на Ердоган. “Кой би имал полза от това, ако ние отговаряме в същия стил?”, заяви говорител на Външно министерство.

Хенрик М. Бродер отхвърля тази аргументация. “Въздържаността няма да доведе до повече умереност от страна на турския президент. Той така или иначе няма да спре с обидите”, казва той. Според Бродер германското правителство не би трябвало да “награждава” Ердоган, като му превежда милиарди. Журналистът визира Споразумението за бежанците между Турция и ЕС, по силата на което Анкара ще получи близо 3 млрд. евро, за да спира бежанския поток към Европа.

Германия сама си създаде ахилесова пета. Не всички евреи в Германия смятат, че федералното правителство трябва да скъса дипломатически отношения с Турция. Има обаче мнозина, които са на мнение, че правителството трябва да подходи по-твърдо спрямо Анкара. Главният редактор на излизащия на английски език вестник Jewish Voice from Germany Рафаел Зелигман смята, че Берлин трябва още сега ясно да каже на турците, че под ръководството на Ердоган страната няма никакви шансове да стане пълноправен член на ЕС. Според него Германия трябва да търси алтернативни решения и на бежанската криза, като се обърне към други държави, за да намали зависимостта си от турския президент. “Ние трябва сами да решим проблема. Не можем да прехвърляме всичко в ръцете на Ердоган и Турция. По този начин сами си създаваме ахилесова пета”, казва Зелигман.

Той също не вярва, че умереният курс на федералното правителство ще доведе до промяна в поведението на Ердоган. Журналистът смята, че Германия не бива да пипа с “кадифени ръкавици”. “Един провокатор не може да бъде спрян с разумни аргументи. Това е като неравен дуел с различни оръжия. Единият е въоръжен с конституцията и моралния кодекс за поведение, а другият размахва срещу него бухалка. Вярно е, че не бива да го провокираме, защото се знае как реагират авторитарните политици. Но в същото време трябва ясно да му заявим: “Ако водиш такава политика - за тебе няма място в ЕС!”, казва Зелигман.

(БГНЕС)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари