Защо говорим и ходим насън

Всеки от нас би искал да проникне в своeто подсъзнание нощем, когато е в състояние на пълен покой. Интересуваме се от възможните действия, които извършваме и посоката на мисълта в сънищата ни. Особено неразбираем е фактът, защо човек говори на сън. От гледна точка на медицината това състояние се нарича сомнилоквия.

Това поведението е често срещано при някои хора, но и днес изследователите не могат да дадат подробни обяснения за явлението. Предполага се, че способността да изразяваш собствените си мисли на глас в сънливо състояние може да бъде унаследена. И има своята невидима връзка със сомнамбулството (извършването на определени действия по време на сън). Тази отличителна черта най-често се наблюдава при мъжете. И в повечето случаи засяга подрастващите, тъй като мозъкът им все още не е достатъчно укрепнал и е в постоянно напрежение през целия ден. Въпреки това, сомнамбулството е рядко срещано явление, наблюдавано при 5% от населението на света.

Мнението на експертите

Експертите в областта на психологията, изучавайки това неразбираемо явление, смятат, че човек в съня си най-често говори за това, което е мислил през деня на яве. Това явление често се наблюдава при малки деца. Но родителите не трябва да се притесняват. Така бебето се опитва да се адаптира към света около него. Крехката психика, по-малко стабилна, отколкото при възрастните, реагира доста остро на всяко събитие, което се случва с нея. Дете в сънливо състояние изразява преживени ярки емоции и чувства.

Не рядко се случва човек да крещи насън. В този случай близките хора трябва да се опитат да разберат причината за такова поведение, за да осигурят своевременно необходимата психологическа помощ.

Известни психолози, анализиращи човешките разговори през нощта, са убедени, че тези способности са напълно безобидни и ги смятат за отражение на подсъзнанието, познавателната активност и емоционалното състояние. Обикновено нощните разговори са краткотрайни, продължителността им едва няколко секунди.

През цялата нощ те могат да се повтарят неколкократно. В този случай ораторът най-често не си спомня какво е обсъждал в нощния си монолог. Освен това тези думи могат да бъдат дръзки и живописни, мръсни и вулгарни, унизителни и омайващи. Човек може да крещи силно или да говори с шепот, да разговаря с някого или да говори със собственото си „аз“.

Причините са различни

Специалстите са на мнение, че основните фактори човек да говори насън са дестабилизация на нощната фаза, тревоги, страхове и кошмари, емоционален стрес, психично заболяване, прекомерна употреба на кафе, наркотици или алкохол, някои лекарства.

Изследователите на този проблем са сигурни, че сънливите монолози са вид защитна реакция на организма, помагайки му да се движи между различни фази на съня. Известно е, че броят им е четири. Една от фазите се нарича бърза вълна, а останалите три се наричат бавновълнови. В повечето случаи разговорът протича в плитките моменти на съня, т.е. когато човек не е заспал дълбоко, а тялото не е в пълен покой.

Говоренето на сън може да е безвредно, само ако не е свързано с някои сериозни патологии. Комуникацията, която не причинява неудобства на собственото ни подсъзнание, се понася лесно и елиминира неприятни моменти в съня и реалността. Въпреки това, когато липсата на контролируемост и потока на мисълта причинява дискомфорт не само на човека, който спи, но и на хората около него, трябва да се потърси помощ от специалист.

Проява на агресия

Не приемайте думите, буквално произнесени в сънливо състояние. Те не винаги отразяват ежедневните ни преживявания и чувства. Известният мит, че през нощта можем да признаем съкровените си тайни, не е верен.

Ако спадате към нощните оратори, не бързайте да си поставяте диагноза. Първо опитайте се да се уверите, че наистина имате такова поведение и то е често повтарящо се. Ако се будите сутрин, а не се чувствате отпочинали, ако нощните речи сериозно възпрепятстват пълното отпускане на вашите близки, ако разговорите през нощта стават твърде чести и това състоянието трае дълго време, ако ходите из стаята докато спите или сте уплашени, неспокойни, предразположени сте към агресия, посъветвайте се с лекар.

За жалост обаче няма специално лечение за хора, предразположени към съноговорене или сомнамбулство, тъй като отговорът на въпроса защо човек говори насън може да бъде строго индивидуален. За предпочитане е обаче да се свържете с вашия лекар, който да изключи вероятността да развиете някое друго заболяване, което провокира подобни атаки.

Важно е да се знае, че вашите изказвания, докато сте в покой през нощта, не носят никаква заплаха. Лекарите съветват да не се приема тежка храна преди лягане, да се спазва режим на спане, както и дългите почивки, тъй като недостига на сън повишава сомнилоквията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл