Защо е нервен победителят?

Открит ли е пътят към президентството

Защо победителят в изборите изостави досегашния си великодушен тон към загубилите противници и даде воля на нервите си? Защо така злобно нападна опозицията - лява и дясна, и естествено, допусна големи грешки? Обвини „градската десница“, че били деца на номенклатурата, което звучи абсурдно за родените на булевардите „Раковски“ и „Витоша“, с което ги хвърли в обятията на левицата. На тези въпроси известен социолог даде логичното обяснение, че това е следизборна реакция на страха, който е изпитвал особено за битката за София. Споделям тази оценка.

За Борисов тези избори бяха особено важни в неговия поход за преместването му на отсрещния тротоар на „Дондуков“. През март публикувах в тази рубрика коментара „Дилемата на премиера Борисов“. Ето част от тази прогноза:

„Житейската дилема на Бойко Борисов е дали не е дошъл моментът да се оттегли от активната политика и да заживее спокойно, необезпокояван, радващ се на постигнатото, като в същото време си запази контрол над политическите лостове. Ясно е, че това не означава Борисов да се оттегли в Банкя или някъде другаде и да бъде забравен. Първо, невъзможно е да бъде забравен. И второ, самият той няма да издържи на самотата. Накратко - овладяването на президентския пост е най-добрата формула за бъдещето на Бойко Борисов…

За да се случи неговата президентска мечта преди самите президентски избори, той трябва да спечели всички други избори в близките две години. Така той е осъден да изиграе най-силните си политически карти в този период, за да се оттегли след това на спокойствие, да играе тенис и футбол и да се прегръща с чуждите лидери.“

Така, докато пионките играят отвличащи вниманието етюди, Борисов плете своята мрежа за реализиране на личните си планове. Само през фокуса на тези планове могат да бъдат разбрани неговите ходове, които чертаят пътя на актуалната българска политика. Включително и нервните му изблици.

Сред тези най-силни карти, с които той играе са и укрепването на доверието, с което се ползва сред могъщите съюзници в САЩ, НАТО и ЕС. Ето защо бе толкова важно да покаже съюзническа вярност като България закупи именно от САЩ самолетите Ф-16. Като видяхме как неистово ни натискаха американските фактори за тази сделка, можем да предположим какво печелят тези, които са я реализирали. Във властови план, не във финансов.

Сега на Борисов му предстои изключително важно посещение в САЩ и среща с Тръмп. За да извлече максимум ползи от тази среща, той полага всестранни усилия, включително и фамилиарното гушкане и целувки с г-жа Херо Мустафа - новият посланик на САЩ у нас. Като се знае, че Тръмп ще постави като основен въпроса за силното руско влияние в България, става обяснимо защо по никое време България обвини в шпионаж руски дипломат и го изгони от България. Обвинени в шпионаж в полза на Русия бяха и легалните русофили. И тук започва една от най-любопитните загадки в тайните ходове на премиера Борисов. Изненадващо Русия не реагира на шпионската афера по стандартния начин - с реципрочното изгонване на български дипломат. Защо? По закона за конспирацията трябва да си зададем въпроса „Нима Борисов има някакви тайни договорки с Путин?“

Също така изненадващо обвиненият в шпионаж Малинов замина за Москва, където лично Путин го награди с орден за укрепване на българо-руските отношения! Предупреждение ли бе това към Борисов или договорен знак? Тези ходове объркаха и дежурните русофоби у нас и те премълчаха.

Объркани са явно и анализаторите от солидно британско издание, които прогнозираха предсрочни избори у нас. Объркани бяха как да отговорят и нашите клакьори, свикнали да се движат в цветовата гама на черно и бяло.

Управлението на ГЕРБ излезе още по-стабилно от изборите, така че нямало нужда от предсрочни избори. Да уточним - опитните политици прибягват до предсрочни избори в два случая. Първо, когато са напълно сигурни, че към момента все още могат да спечелят едни предсрочни избор, но не и редовните избори, когато им дойде времето. В такъв случай е изгодно да насрочиш предсрочни избори и да удължиш мандата си с още някоя година. Второ, когато си много слаб и постъпваш коректно, като прекратяваш агонията и лекуваш партията си, докато е в опозиция. Случаят очевидно не е такъв. Само Борисов си знае колко напрежение са му стрували тези местни избори, в които бе изправен пред опасността да загуби столицата, а това отдалечаваше двете сгради на властта на „Дондуков“ на непреодолимо разстояние.

При толкова големи очаквания, нервното напрежение ще нараства, няма да има спокойствие. Няма да го донесе и визитата във Вашингтон. Както и да завърши, това не е гаранция, че българските гласоподаватели ще са много впечатлени. Навремето Иван Костов посети САЩ в самото навечерие на редовните парламентарни избори, които загуби с голямо огорчение.

 

Когато властта си повярва

Когато властта реши, че е вече много силна, защото е спечелила едни избори, тогава тя се изкушава да демонстрира сила. Вероятно затова сега налага такава непопулярна мярка, като заплащането на първия ден от болничните. Освен това взима мерки да укрепи своето могъщество. И тогава идва редът на медиите. Вероятно затова бе създадена нова група за промени в медийния закон.

Както и да изглежда балансиран състава на тази група, ясно е, че ще вземе удобни за властта решения. Затова би било полезно отсега да се съобщи какво иска властта от тях. От това ще проличи дали ще бъде защитен обществения характер на БНТ и БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари