Защо залязва американската империя?

Илюстрация: Foreign Policy

Тя е „болният човек“ на XXI век

Описал го е още Азимов във „Фондация“

В своя класически цикъл от романи „Фондация“ Айзък Азимов описва една Галактическа империя, която управлява планетата-град Трантор и запазва мира и процъфтяването в продължение на хилядолетия. Едновременно с това обаче империята балансира на границата на упадъка. Единственият, който разбира това пределно ясно е психо-историкът Гари Селдън, който е доказал математически, че оцеляването на империята е под заплаха от влошаващите се условия за нейното съществуване и че след няколко века тя ще рухне.

Азимов публикува този текст през 1951 г. в пика на глобалната мощ на Америка, но той напълно подхожда за описанието на Вашингтон и през 2019 година. Тази имперска столица, не без усилията на елита, се превърна в ценна плячка, за която също ще се водят такива междуособни борби, както в империята на Азимов, а и в древните империи от миналото. Америка не е толкова велика държава, която налага волята си, колкото огромен пазар за глобална корупция, на който чуждите държави могат да купуват влияние, да въздействат върху резултатите от едни или други политически процеси и да настройват различни фракции една срещу друга, за да реализират собствените си цели и планове.

Колкото и да е силна американската власт, тя не значи нищо, ако обслужва интересите на тези, които плащат повече. А какво ще стане, ако в днешно време американската империя се разпадне по шевовете си? Мнозина ще кажат „слава Богу“. Американската хегемония и без това е истинска катастрофа. Тя разпространява по света войни, занимава се повсеместно с експлоатация и отравя атмосферата. Това в действителност е истината. Както отбелязва Азимов, империите търпят крах от това, че са в състояние на свръхнапрежение, развращават елитите си и създават предпоставки за собствената си гибел. Но това, което наблюдаваме днес, не е внимателно обмислен и отговорен отказ от имперските позиции в интерес на населението, не е и бунт на унизените и оскърбените по целия свят срещу империята. Това е продължителен и мъчителен разпад, който е известен на всеки специалист по Рим и Византия. Америка е „болният човек“ на ХХI век.

(Със съкращения, превод „Гласове“)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения