Защо и как да си купим туристическа валута

Снимка: Архив

Все повече българи пътуват. Данните на Националния статистически институт,  както и тези на туристическия бранш сочат, че през 2017 спрямо 2016 година над 15 % повече българи са решили да пътуват за ваканция извън България. Трендът за 2018 остава същия, над 10% увеличение на хората решили да посетят друга страна с цел туризъм спрямо миналата година.

Евтините самолетни билети и хотели както и по-големите възможности (икономическия ръст на България през последните години е между 3.4 и 4%), дават все повече възможности на сънародниците ни да спестят за кратка почивка в съседна държава на Балканския полуостров или централна и западна Европа.

Но когато започне планирането на едно пътуване, малките детайли често могат да развалят изживяването. Основна причина за недоволство от страна на сънародниците ни е невъзможността да платят с карта в чужбина, особено в курортните градчета и по заведения. Илюзията, че България винаги догонва другите страни, води до заблудата, че щом в България навсякъде приемат картови разпращания, то със сигурност в чужбина ще е още по-лесно.

Истината обаче е съвсем друга. Макар и в повечето страни членки на Еврозоната разплащането чрез ПОС терминал да е стандарт, в курортите на същите държави това удобство понякога липсва. Също много западни ПОС терминали не приемат дебитни карти, каквито  ползват повечето  българи.

Не на последно място, курсът на лева в друга валута през чужда банка, на която е регистрирано ПОС устройството е значително по-неблагоприятен, а всички малки суми накрая се натрупват и прехвърлят бюджета за почивка.

Ако не с карта то как?

Макар, че обменни бюра в областните градове на страната има доста, много често те нямат налична необходимата туристическа валута. Единствено Tavex предлагат наличности от над  55 валути. За тези, които не  живеят в София, Пловдив, Варна или Бургас, където Tavex има офиси, има алтернатива. Сега всеки българин може да си набави валута за следващото пътуване в чужбина онлайн през сайта tavex.bg. Доставката става за един работен ден, а надценка няма! От компанията са създали и партньорства с големи доставчици, които да гарантират анонимност и дискретност при доставката на чуждата валута до врата.

Статистиката показва, че новата услуга достига до над един милион българи, които нямат алтернатива да си закупят каквато и да е валута и по-този начин предлагат адекватно за 2018 обслужване, което липсва дори в редица страни от Европейския Съюз. За справка, в Германия, Франция, Италия и Испания, подобна услуга не съществува или се предлага много лимитирано от някои местни за страните банки.

Оказва се, че за някои неща Европа трябва да ни догонва, а не ние тях!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари