Защо обикновено се разболяваме точно по време на отпуската?

снимка: www.123rf.com

И как да спасим планираната почивка

Да се разболееш по време на дългоочакваната отпуска е наистина досадно. А мнозина стават жертва на някоя вирусна инфекция именно през този период, независимо дали е лято или зима. Състоянието дори си има специално име – психолозите го наричат „Синдром на болестта на свободното време” (Leisure sickness). Какви са причините за това?

Стресът от работата

Най-разпространената теория предполага, че в дните или седмиците, прекарани в работа преди излизането в отпуска, адреналинът ни помага да се справим със стреса, както и подпомага имунната система да се бори срещу инфекциите и да се чувстваме добре. Отделяният в тялото кортизол също съдейства да устоим на напрежението, но за сметка на защитните ни сили. Когато приключим всички работни задачи и най-накрая имаме възможността да се отдадем на заслужена почивка, тези хормони намаляват и ставаме уязвими към инфекциите. Предполага се, че това най-вече се случва, когато преходът между период на стрес и релаксация е бърз. В резултат се сдобиваме с възпалено гърло, запушен нос, стомашно-чревно неразположение, главоболие, вдигаме температура, чувстваме се отпаднали.

Пътуването

Има още една, коренно различна теория, а именно, че не стресът в работата ни разболява, а самата ваканция. Пътуването обикновено е уморително и колкото по-дълго е то, толкова по-голяма е вероятността да ни атакува вирус. Особено ако се придвижваме със самолет или автобус. Когато сме продължително време в затворено пространство, с множество хора, се увеличава рискът от разболяване. Сухият въздух от климатиците, които използваме в превозните средства през лятото, допълнително изсушава носната лигавица и пречи на нейната защитна функция срещу вирусите и бактериите.

Добрата подготовка – ключова за спасяването на почивката

Каквато и да е предпоставката за разболяването ни, понякога е истинско приключение да се намери квалифицирана медицинска помощ. А колкото по-рано започнем терапия при вирусна инфекция, толкова по-добър е шансът за бързо оздравяване и предпазване от усложнения. Ето защо е добре да бъдете подготвени с лекарства от първа необходимост, с които да помогнете на себе си или на детето си. Особено ако нямате бърз достъп до лекарски кабинет, както често се случва по време на почивката.

Клинични изследвания доказват ефикасността и безопасността на хомеопатичните медикаменти за лечение на вирусни инфекции. Подходящи са за цялото семейство - и за най-малките, бременните и кърмещите жени, като успешно повлияват типичните за лятото настинки, ангини, стомашно-чревните нарушения.

При простудно разболяване например подходящо лекарство е Инфлуцид. Той успешно лекува симптомите на настинка и грип – хрема, кашлица, температура, болки в гърлото, отпадналост, главоболие, мускулни болки. Подсилва имунната система, помага на организма да премине по-леко и бързо през болестта. Подходящ е за цялото семейство - за деца над 1 г., възрастни, бременни и кърмещи жени. При остри симптоми деца над 12 г. и възрастни приемат по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно, а след подобрение – 3 пъти по 2 табл. на ден поне още 1 седмица. Дозировката за деца под 12 г. е по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. дневно и 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на поне още една седмица. При температура под 38,5 градуса Инфлуцид се комбинира много добре с Шуслерова сол №3 железен фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU) - по 1 табл. на всеки 30 мин. до овладяване на състоянието. Ако градусите са над 38,5 – с Шуслерови соли №3, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. По 1 табл. от всяка сол се редуват през 30 мин. до спадане на температурата.

При възпалено гърло ефективно хомеопатично лекарство е Тонзилотрен. Той отстранява болката и възпалението, възстановява тъканта на сливиците, подсилва имунитета както на локално ниво, така и общо на целия организъм и предпазва от развитието на бактериални усложнения. Приема се по същата схема като Инфлуцид.

Хремата бързо може да бъде овладяна с хомеопатичния медикамент Цинабсин, който успокоява възпалението, намалява отока на носната лигавица и подобрява носовото дишане. Дозировката и продължителността на приема са като тези на Инфлуцид и Тонзилотрен. Много успешно се комбинира с хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал, който може да се използва при всякакви хреми. Спреят е напълно безопасен за дълга употреба и е подходящ за приложение и при бебета под 1 г. Важно е да знаете, че тялото трябва да бъде добре хидратирано. Затова приемът на много течности е задължителен – вода, чай, супи, прясно изцедени сокове. Така ще помогнете секретите при хремата да се втечнят и да се изчистят по-лесно.

При стомашно-чревни неразположения, протичащи с гадене, повръщане, диария, както и при хранително отравяне, можете да си помогнете с Арсеникум албум D12. При остри симптоми се приема по 1 доза (5-10 глобули) на всеки два часа, а след като настъпи подобрение – 3 пъти дневно по 1 доза. Задължително е и спазването на диетичен режим – избягват се млечни продукти, мазни, пържени храни, продукти с фибри и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве