Защо системите за отчитане на разходите са загуба на време?

Хората са свикнали да обръщат внимание на всяка стотинка, тъй като както се казва: Капка по капка – вир става. Те искат да имат пълен контрол над финансовото си бъдеще. Само че съществуват няколко мита, свързани с личните финанси, които трябва да знаете, за да сте успешни в управлението на парите си и да не се налага да прибягвате до български бързи заеми (Danmarks kviklån).

Мит 1: Отчитането на финансите изисква цялостен контрол на разходите, който да проследява похарчването на всяка стотинка. В действителност допълнителните разходи влияят на финансовото ви състояние, които обикновено не се равняват на няколко стотинки. И все пак най-важното е да обмисляте добре извършването на всяка покупка и да прецените наистина ли си струва да я направите или не. По този начин ще спестите доста повече време, а и средства, които ще останат във вашия бюджет.

Мит 2: Ако знаете колко харчите за пушене и пиене, можете да спестите тези разходи. За съжаление информацията, че харчите определена сума всеки месец за да тровите тялото си, не е достатъчна, за да ви откаже от пушенето и пиенето. Обикновено, в такива случаи хората, за да успокоят съвестта си, просто търсят малко по-евтини марки цигари или алкохол, което определено не е решение на проблема.

Мит 3: Отчитането на разходите по категории ще ви помогнат да оптимизирате финансите си. Въпреки че това донякъде е вярно, основният проблем е, че преди всичко трябва да помислите как да премахнете внезапните и не дотам нужни разходи и едва след това да мислите за оптимизирането на необходимите разходи. Разбира се, ако вече сте направили едното и другото и парите все още не ви достигат, можете да потърсите допълнителна работа, която да ви носи и допълнителни доходи на месец. Има кредитни фирми, които са съгласни да ви отпуснат 15000 лв. въпреки негативната кредитна история (lån 15000 trods rki 24/7), но трябва да знаете, че вземането на допълнителни кредити не е най-доброто решение в случая, защото ще ви вкара в още по-затруднено финансово положение.

Мит 4: Ако водите отчет за разходите, винаги ще имате пари в джоба. Проблемът при отчитането на разходите е, че извършването на грешка не се забелязва веднага, а едва в края на месеца, когато се окаже, че сте на минус. Системите за финансово планиране и оформяне на бюджета ще ви помогнат да погледнете в бъдещето и да видите какво ще бъде финансовото ви положение след един месец или година.

Мит 5: Воденето на отчет на разходите изработва полезни финансови навици. Това отново е вярно само до някъде, тъй като е факт, че когато е под наблюдение, та дори и под самонаблюдение, човек започва да взема по-рационални решения от обичайното и има по-голяма мотивация да направи положителни промени в навиците си. Само че обикновено самоконтролът води до чувството на непълноценност и дори на вина. Затова се препоръчва предприемането на по-позитивни методи за промяна на поведението, които включват:

• Определяне на бюджета, с който разполагате

• Определяне на срок, за който този бюджет да бъде похарчен – например, с колко пари можете да разполагате всяка седмица?

• Създаване на резервен фонд, където да влагате 10% от бюджета си или каквато сума можете за неотложни разходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари