Защо убиха Иванович?

Кой има интерс да умре политикът на косовските сърби?

Кой има интерес от убийството на най-известния политик на косовските сърби – Оливер Иванович? Германските медии коментират оживено разстрела, който елиминира на 16 януари една от най-интересните политически фигури в Косово, което преди години обяви своята независимост от Сърбия? От 1999 г. Иванович бе лидер на сръбското малцинство в Косово, където живеят 1,8 млн души, от които 120 000 са косовски сърби.

„Иванович бе от малкото политици, които поддържат добри контакти с албанското мнозинство в страната – пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг” – Там, където други се заиграваха с различни митове и емоции, Иванович залагаше на прагматичност и полагаше усилия за намирането на баланс.”

„В началото на 1990-те години чуждестранните журналисти възприемаха Иванович като радикален сръбски националист и горещ привърженик на Милошевич. Той обаче беше готов да разговаря открито с тях”, пише „Тагесцайтунг”.

„Неговите неразкрасени описания за Косово му създадоха врагове и сред албанския елит в Прищина, и сред сръбските националисти в Белград и Митровица, и сред международната общност, посочва „Франкфуртер алгемайне цайтунг” и припомня, че срещу Иванович е бил извършен атентат още през 2005 г. , а независимият му характер му създал конфликт със сръбския президент Вучич.

„Зюддойче Цайтунг” вижда нещо символично в това, че изстрелите срещу Оливер Иванович са дошли точно в деня, в който преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е трябвало да бъдат възстановени след дълго затишие. Според „Тагесцайтунг”, убийците на Иванович биха могли да са екстремисти от най-различни политически среди в региона”.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари