За вицепрезидент на Франция

Снимка: Архив

Петата република се нуждае от реформа

Нека първо гласуваме за парламент, а след това за президент

Французите, от няколко президентски мандата насам, достигнаха до заключението, че демократичният цезаризъм на Петата република, не може да функционира правилно, ако не се сблъска с човек надарен с визия, която да му даде рядката възможност да запише името си в историята.

До момента, от началото на този мандат, всичко до краен предел се отнася единствено до решенията на президента на републиката. Министър-председателят е чисто и просто един съучастник, както доста прямо го обясни навремето Никола Саркози, по адрес на Франсоа Фийон.

Трябва да се учим от опита си. И следователно да премахнем функцията на министър-председател и да създадем такава на вицепрезидент, който да се избира в обща бюлетина едновременно с държавния глава.

За да се получи това обаче ще трябва да се преразгледа правото да се разпуска парламента и да разполагаме с много по-стегнато като състав законодателно събрание. Национална Асамблея, в която 25 % от бъдещите й 300 членове да се избират на пропорционален принцип.

За да се избегнат различните абсурди на настоящата републиканска монархия трябва да се обърне редът, в който провеждаме избори. Нека първо да гласуваме за законодателното събрание, а два месеца след това за президент.

С подобна система ще се сложи край на самотните демагогски епопеи на този или онзи самотен мъж или жена. С подобен механизъм, Франция би могла да е имала тандем „Митеран-Рокар“ (с помирение на двете левици) или Ширак-Бар, което със сигурност щеше да окаже влияние върху състоянието на публичните ни финанси.

Реформа на президентския режим и обръщане на изборния календар са основата на това управлението на страната да е по-строго и по-приемливо за електората. Още повече че същият вече няма да е представляван единствено от един държавен глава със спорна избирателна тежест, а от двама души, за които ще е достатъчно ясно че носят със себе си политическа динамика, която да защитава нашите фундаментални интереси и които ще имат отговорността да изградят предизборна програма, която възможно най-много да съответства на законодателното мнозинство.

Превод, със съкращения: „Труд“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения