За да върви икономиката, хората трябва не само да спестяват, но и да потребяват, заяви Петър Андронов

Петър Андронов, председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България.

Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов коментира пред БНТ, че ниските лихви върху депозитите в банките се дължи на стремежа икономиката да се развива. Това по думите му става основно с потребление, а не със спестяване. Той отбеляза, че един от най-големите проблеми пред развитието на българската икономика е недостатъчният брой на младите хора, както и тяхното неудовлетворително ниво на образование.

БНБ има добра памет - между 2005 и 2007 имаше бум на кредитирането заради цените на недвижимите имоти, припомни Петър Андронов. В момента в някои градове има известно повишаване на цените на имоти, което е свързано с кредитирането, но желанието на БНБ е да се повтори сценария от преди десет години, допълни той, но изтъкна, че положението е по-леко от тогава.

За да върви икономиката, хората трябва не само да спестяват, но и да потребяват, допълни Андронов. Така той обясни ниските лихви върху депозитите.

"Хората държат достатъчно много пари - общо привлеченият ресурс е над 70 милиарда. За България е рекорд, но тази спестовност не е рекордна в никакъв случай. Не сме феномен, да не изпадаме в еуфория, просто вървим в крак с икономиката", каза още Андонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика