За Джордж Сорос враг №1 е Китай

Си Цзинпин бил най-големият противник на отворените общества

Пекин отхвърли критиките

Милиардерът Джордж Сорос използва годишната си реч на Световния икономически форум в Давос, за да отправи яростна атака към Китай и президента му Си Цзинпин, предаде Би Би Си.

Сорос предупреди, че изкуственият интелект може да бъде използван за засилване на тоталитарния контрол в страната, а този сценарий представлявал „безпрецедентна атака”. „Китай не е единственият тоталитарен режим в света, но е най-богатият, най-силният и най-напредналият в технологиите”, отбеляза 88-годишният финансист, който има сходни опасения и за Русия под ръководството на Владимир Путин. „Всичко това прави Си Цзинпин най-опасния противник на отворените общества”, подчерта още Джордж Сорос. Той специално изтъкна мащабния китайски инвестиционен проект „Един пояс, един път”, който има за цел засилване на търговията с различни държави.

„Този план е в интерес на Китай, а не на останалите държави и често чужди правителствени служители получават подкупи, за да го популяризират”, каза Сорос.

В реакция говорителката на китайското МВнР Хуа Чунин посочи, че „подобни изопачени твърдения са безсмислени и не си струва да бъдат опровергавани”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят