За дни събраха половин милион за спасяването на бебе

Българи с добри сърца дадоха шанс за живот на 2-месечното варненското бебе Калина, като в рамките на 3 дни събраха половин милион лева, нужни за чернодробна трансплантация на мъничето.

Акцията започна след отчаян апел на родителите Яна и Явор. Първородното им дете се родило на 22 март живо и здраво. Навръх Великден обаче Калина получила вътрешен кръвоизлив и спешно била приета в болница. Оказало се, че черният й дроб и жлъчката й не функционират правилно.

След множество изследвания за уточняване на диагнозата бебето било изпратено в "Пирогов", но специалиститe там преценили, че не могат да извършат операция. Изпратили пеленачето за наблюдение в педиатричната болница в София с препоръка за последваща чернодробна трансплантация.

Родителите на Калина я завели и в клиника в Хамбург, където й поставили диагноза цироза на черния дроб. Лекарите обяснили на родителите, че детето им може да бъде спасено с присаждане на черен дроб, но не по-късно от юли.

Заради високата цена на интервенцията от 500 000 лв. семейството потърси помощ и я получи за дни, а в подкрепа на малката Калина бяха планирани и куп благотворителни прояви.

"Благодарни сме на хилядите хора, които бяха докоснати от нашата история и бяха съпричастни към болката ни", написа в социалната мрежа трогнатата майка на бебенцето. Тя апелира събраните от базари, кампании и в кутии за Калина средства да бъдат дарени на други хора в нужда. "Калина получи своя шанс за живот благодарение на ВАС", благодари майка й Яна и обеща чрез мрежата да информира за актуалното състояние на дъщеря си, която скоро ще бъде оперирана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България