За Доки с любов

Д-р Сигридов е „отгледал” вътреутробно над 15 хиляди бебета с проблеми

Води програма с колеги за превенция на аутизма и детската церебрална парализа

Жени отиват при акушер-гинеколога с надеждата да им даде... надежда

„Кое предизвика интереса на „Труд” към моята особа? Не съм направил нищо лошо”, шегува се д-р Иван Сигридов.

Последната му среща с медиите преди година и половина е оставила горчив привкус в живота му. Казвам му, че има поне 6300 причини да се интересуваме от него. Толкова са до момента членовете на фейсбук групата „За д-р Сигридов с любов” и техният брой расте всекидневно. Наскоро най-известният акушер-гинеколог на България за трета поредна година беше отличен с приза „Специалистите, на които имам доверие” на изданието Puls.bg. Безапелационно. За него бяха гласували хиляди благодарни пациенти.

Записвам се в групата „За д-р Сигридов с любов”. Е, няма такава група... Денонощно майчета обменят съвети, идеи, контакти, снимки. Българки от страната и чужбина пътуват за консултации при корифея. Трябва да си осигурят самолетни билети и хотел, а администраторът на групата Силвена Денева помага на някои да се вмъкнат в и без това претоварения му график.

Когато си говорят за него, майките го наричат Доки. С нежност и любов. Безрезервно вярват, че Доки ще реши всякакъв техен проблем. Емоциите на възторг и благодарност към лекаря варират от „Бих легнала на релсите заради него” до „Той е вторият баща на детето ми”. А всички дечица, които идват на бял свят след успешното му лечение, наричат „сигридовчета”. Не е броил на колко от тях е станал и кръстник.

Администраторът на групата Силвена Денева и съпругът є Валери Аспарухов имат поне две причини да благодарят на д-р Сигридов - децата им Валерия и Димитър са се родили живи и здрави под неговите грижи. Двамата решават съвсем съзнателно да имат 4 деца. При втората бременност на Силвена възниква проблем и още тогава нейна приятелка, износила успешно близначки след ин витро при д-р Сигридов, я съветва да отиде при него.

„Записах се при д-р Сигридов, след като си бях напатила при втората бременност. Отидох при него с надеждата, че ще ми каже, че ще го бъде това дете - сподели дамата. - Той ми каза да му се доверя изцяло.

Тогава правехме ремонт. Попитах го да лежа ли, а докторът, с типичното му чувство за хумор, ми каза: „Как ще лежиш? Не, прави всичко, каквото искаш, само не вдигай торби с цимент”. При третата и четвъртата ми бременности пак имаше проблеми, но в резултат на терапията, хранителния и двигателен режим, които той ми предписа, се чувствах толкова добре, колкото никога преди това и родих две прекрасни здрави деца.”

Докторът не води точна статистика колко бебета е „отгледал” вътреутробно, но казва, че за 15-те години работа с проблемни и рискови бременности са над 15 хиляди. Не е от акушер-гинеколозите, които по цял ден „мерят кореми” и предписват магнезий и витамини. „Набутал” се е доброволно в най-тежкия сектор - там, където колегите му не се справят. „Той е бог!” - казват майките за него. Намесва се там, където природата е направила пропуск в зародиша. „Отглежда” го, като тръгва от промяна на показателите на майчиния организъм, и така, докато се роди здраво и жизнеспособно бебче.

„Обичам да казвам, че д-р Сигридов не се занимава просто с проблемни бременности. Д-р Сигридов започва оттам, където започва отчаянието”, споделя мотото си лекарят. Работи с пациентки, загубили по няколко деца. Това са „най-проблемните сред проблемните”, чули жестокото: „Няма да имате дете, не можете”. Тези жени отиват при него с надеждата да им даде... надежда.

Доктор Сигридов успешно се бори със случаите на майки, правили по много опити ин витро. „Първото от двете ми деца е заченато ин витро и много добре знам какво е да си от другата страна - като родител”, споделя лекарят. Той слага край на безконечните опити. Независимо дали едно семейство планира ин витро или спонтанна бременност, той съветва родителите 3 месеца, преди да решат да имат дете, да отидат при него. При ин витрото самото оплождане е просто една процедура, изпълнявана с помощта на доста напреднала технология. Преди това важното е да се подготвят. Прави им обстойни изследвания и после „препрограмира” и бащиния, и майчиния организъм да създаде благоприятна среда за ембриона. „Вие сте вълшебник, докторе!”, често му казват майките. „Аз съм пич”, смее се докторът.

После наблюдава бебетата, защото при тези майки проблемът е в невъзможността не да забременеят, а да износят децата. „Всъщност двете чертички на теста са само първата битка от цялата Втора световна война, каквато представлява да износиш здрави близначета, заченати ин витро”, уверен е лекарят.

С годините той все по-рядко предписва лекарства, а залага на надеждата, доброто настроение и най-вече - на насърчаването на физиологичните процеси в организма на майката. „Това е ходът на медицината оттук нататък”, казва той. Никой не предписва толкова много изследвания всеки месец като д-р Сигридов, споделят майките. В резултат на тях обаче той може точно да диагностицира проблема на бебето в утробата, а после търси кои процеси в майката са нарушени и не могат да обезпечат нуждите му. Лекува майката и така възстановява правилното развитие на детския мозък, белите дробове, сърце.

Д-р Сигридов е обиколил Европа на всевъзможни курсове и специализации по фетална (вътреутробна) медицина. Има международен лиценз за скрининг и е част от екип специалисти, които разработват алгоритъм за ранна диагностика на бебета с проблеми с международния регулатор по фетална медицина.

„При 500 скрининга от тази година резултатът е 0, 05% прецизност на измерване”, казва лекарят.

Обяснява, че докато лекарствата „общуват” с рецептора, той атакува директно гените на клетъчно ниво. Насочил се е към най-тежкото - възстановяване на мозъка на малкото човече в утробата, когато той е още колкото грахово зърно. В момента води програма с колеги за превенция на аутизма и детската церебрална парализа. „Имам цял наръчник, в който показвам как реконструирам увредени бебешки мозъци вътреутробно”, казва докторът.

[modula id="3144855"]

Защо е избрал най-трудната пътека в гинекологията? Малкият Иван мечтае да стане лекар или космонавт.

Живее до медицинска книжарница и често ходи там да чете. Много го впечатлява една книга за имунната система. Прочита я цялата без абсолютно нищо да разбере, но се амбицира да разнищи тази тема. „В момента точно с това се занимавам - предпазвам бебето в утробата от имунния „отговор” на майчиния организъм. Обещах си да разбера това и го постигнах”, казва лекарят.

Израства без баща и в трудна социална среда. Още от малък му се вменяват много отговорности и свиква да се занимава с проблеми, повече присъщи на бащата в семейството. Налага му се да работи още от IV клас, за да свързват двата края с майка му. Ваканциите минават в тежък физически труд в строителството и в ТКЗС в Симеоново. Още като първокурсник в Медицинска академия - София работи като санитар в реанимацията на ИСУЛ. Работата е адски тежка и отговорна, но затова пък добива ценен опит как да се реанимират хора в кома. Като завършва, започва работа в „Бърза помощ”, с по 14 нощни дежурства месечно, но не се оплаква.

Казва, че ако не се научиш да работиш на терен, оставаш теоретик и няма как да разчиташ после на добри резултати.

През 2013 г., след хиляди спасени бебешки животи и работа от 7, 30 до 22,30-23 часа 6 дни в седмицата, д-р Сигридов прегрява и напуска работа. После изпада в много тежка депресия, до такава степен, че изхвърля всичките си дипломи и награди и е на път да се раздели с медицината. Към работата го връщат обратно неговите пациентки, паникьосани как ще продължат без него. Тогава Силвена създава групата „За д-р Сигридов с любов”, за да го подкрепят и мотивират да се върне.

Доки няма фейсбук и не чете възторжените отзиви на благодарните майки в групата. Смята го за себично и егоцентрично и е против издигането на личността му в култ.

Това е първото интервю на д-р Сигридов от много години насам, след като при един инцидент - катастрофа, излизат какви ли не информации за него. „След тази случка бях на крачка да емигрирам. Казано накратко, участвах в ПТП с представители на една фамилия, която в момента е недолюбвана от държавата. Две коли се удариха, това е. Бързах да се прибера от морето, защото новороденото ми дете не беше добре. Очаквам крайните резултати от съдебния процес. И жалкото за страната ни е, че се появих в сутрешните блокове и по първите страници като Джони Деп с тази „новина”, а не с успехите в работата си”, коментира докторът с горчивина.

Не съжалява за онези изхвърлени дипломи и сертификати. „Дипломата не те прави успешен лекар”, коментира той. Казва, че спасените 15 хиляди бебешки живота са единствените „дипломи”, които имат значение за него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл