За какво да ползвам Интернет?

Възможностите, които дава мрежата, са безкрайни

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Сред възрастните, които съм обучавала на компютърна грамотност, често се е стигало до въпроса с какво толкова е полезен Интернет. Има едно типично недоверие в погледа на всеки човек, който е живял спокойно и без да сърфира в мрежата. В първите двадесетина минути се усеща бунт. Впоследствие от два фронта, преминаваме в единомислие – Интернет е панацея за любопитните, улеснение за заетите, утеха за скучаещите и необятна енциклопедия за търсещите.

1. Новини: можете да четете новини от различни източници, да гледате репортажи и да анализирате информацията, сравнявайки я. Ако знаете чужди езици, имате възможността дори да обходите онлайн чуждестранната преса.

2. Информация: чрез търсачки в пространството като Гугъл бихте могли да намерите разнообразна информация. Кои храни са полезни или как се махат петна от червено вино, Интернет прави споделянето на важна информация лесна и достъпна. Ако планирате почивка, бихте могли много обстойно да направите плана си чрез сайтове като TripAdvisor*.

3. Забавления: слушането на музика или свалянето на различни филми е едно от предимствата на Интернет. Друго хоби, което мрежата поддържа, е четенето на книги онлайн. Ако пък наистина искате да разпуснете по друг начин, можете да поиграете на някоя игра.

4. Комуникация: говоренето през Интернет е огромно улеснение за хората, които имат връзки в чужбина или в други градове, защото разговорите са практически безплатни. Друг вид общуване се предлага от социалните мрежи, които дават една ежедневна справка за живота на тези, от които се интересувате. Мобилните приложения като Viber и WhatsApp предоставят възможността за обмяна на снимки и аудио записи.

5. Култура: Интернет отваря възможността за пътуване от дивана чрез виртуални обиколки на различни музеи. С програмата Google Earth можете да се разходите по улиците на Куба или около Лувъра. Онлайн можете да гледате различни концерти и да получите сведения от разнородни събития във видео, аудио или снимков формат.

 

Речник

Tripadvisor*[трипадвайзър] е сайт, в който посетилите дадено място споделят своето преживяване и оценка (рейтинг). Това може да се отнася за градове, ресторанти, хотели и прочие.

Bookmark [букмарк] е отметка, чрез която можем да запазим любимите си сайтове в мястото под адресната лента. Така при всяко отваряне на браузър, сайтовете са запазени като бутонче, без нужда от повторно въвеждане на уеб адреса.

Кеш памет е хралупата на данните, събирани чрез браузъра. Те ускоряват процедурата по извличането на информация.

 

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси,пишете на [email protected].

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии