За каране без винетка - 100-200 лв. "такса" на място вместо 300 лв. акт

Снимка: Труд онлайн

99% от всички водачи, хванати да шофират без валиден винетен стикер през 2016 г., са чужди граждани. Поради тази причина се предлага въвеждането на "компенсаторна такса", която ще бъде в размер между 100 и 200 лв. и ще се налага на водачи, които нямат валидна винетка.

Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова при представянето на новата визия на винетките за 2017 г.

Размерът на таксата все още не е определен, но по думите Павлова трябва да е между 100 и 200 лв., което е повече от цената на годишната винетка - 97 лв., и по-малко от тази на настоящата санкция - 300 лв. акт.

Компенсаторната такса няма да подлежи на обжалване и ще трябва да бъде заплатена в момента на установяване на нарушението. В противен случай автомобилът ще бъде спрян от движение. След като я заплати, шофьорът ще има право да продължи да кара в рамките на 24 часа.

Новите винетни стикери са с променени цветове и имат три вида защитни холограми. Обновяването на дизайна се прави всяка година, за да се избегнат фалшификации. Продажбата им ще започне от 20 декември на обичайните места.

Лиляна Павлова изрази очакване, че това ще бъде последната година с печатни стикери и от 2018 г. ще се премине към електронна винетна система.

Тя помоли водачите да бъдат търпеливи при закупуването на винетка, за да бъде вписан номерът на автомобила им върху касовата бележка. Изискването беше въведено миналата година и няма промяна в него.

Министър Павлова представи и статистика за приходите от продадени винетни стикери през тази година. До края на ноември броят на продадените винетки е 6, 4 млн. Няма промяна в количеството на годишните стикери, но има силно завишение в броя продадени месечни стикери за сметка на седмичните. Лиляна Павлова обясни тази разлика с големия брой слети почивни дни тази година и възможността хората по-лесно да оперират с времето и финансите си, когато имат стикер за по-дълъг период от време.

Приходите от винетки тази година са 283 млн. лв. До момента това са с 80 млн. повече в сравнение с 2015 г. С тези пари ще се осъществят ремонти на пътищата от републиканската пътна мрежа. Друга значителна разлика в сравнение с предходната 2015 г. е увеличеният брой на издадени винетки на автомобили, притежание на инвалиди. С 21 хил. са повече тези винетки през тази година. През 2016 г. винетките на инвалидите са стрували на АПИ 20 млн. лв.

Винетните стикери за 2016 г. важат до края на януари 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България