За кого работят телевизиите?

В "белите" страни отговорът е пределно ясен

Да разгърнем седмичната програма, публикувана във вестниците. В кратката информация БНТ от години старателно съобщава кои филми са копродукция. Не от коя страна е, кой е режисьор, а че е копродукция. Може да е важно, но не пише между кого. БТВ отскоро изписва на половината програма „Премиера“. Дори когато е сериал, който върви от месеци. Но да не сме дребнави и да продължим.

Добрата програма е вътрешно свързана, следва определена логика. Отделните елементи не се конкурират, а взаимно се рекламират дори. Обърнете внимание, че през последните седмици БТВ представя в рубриките си водещи от други предавания. Така ни се дава възможност да опознаем тези хора в нова светлина, да ги оценим като личности. Така се създават звезди. А звездите са важен елемент от рейтинга на една телевизия. С горчивина трябва да кажа, че в телевизията-майка БНТ с години се воюва против собствените звезди. Хачо, когото някои цитират като пророк, обичаше да казва, че и маймунка да сложиш в праймтайма , ще стане звезда. Е, не става, но опитите продължават. Голямо желание имат М. Цветанска и Г. Милков да са водещи на предаването с неясно заглавие и съдържание „Плюс това“, но и двамата са антителевизионни. В съвременния сложен и изпълнен с напрежение свят една телевизия като БНТ задължително трябва да има специално предаване с международна тематика. Още повече, че има изключително силни традиции в това отношение. И ето, че две от най-опитните журналистки Жени Атанасова-Тенева и Йоана Леви-Сойер са излезли от своето амплоа и се опитват да представят някаква картина на международния живот, но това очевидно не е по силите им. А в това време в "Панорама" Бойко Василев, ерудиран полиглот, специалист по балканската и европейската политика, се мъчи с родните политици.

Ех, този необуздан стремеж към престола на водещ предаване! Колко блестящи репортери погубиха кариерата си от тази амбиция. И цялата програма на БНТ е една лошо сглобена мозайка от перфектни предавания и архаични разкопки от минали епохи. Една от причините е в липсата на нормална логика при изграждането на структурата на самата телевизия. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес. Достатъчно е да те свързва старо приятелство с шефа.

Не знам кой точно ще въведе ред в програмата на БНТ. Там функциите на новоназначените шефове така се препокриват, че е неясно кой за какво отговаря. След като бях приятно изненадан, че новото ръководство е „открило“ колко полезна е лансираната от мен идея да се преструктурират 4 -те канала, сега научавам, че си присвояват и другата ми идея централната новинарска емисия да се излъчва в 19 часа. Няма лошо, дано да го направят като хората.

След като имаше толкова стройна програмна концепция, БТВ също реши да сложи малко „жълто„ в продукцията си с цел привличане на повече зрители. Само че това жълто се оказа, с извинение, лайняно жълто. Напълно неадекватно стои предаването „Папараци„ в програмата на една телевизия, която ни привлече преди всичко със своята сериозност, меродавност и авторитет. Мисля, че „Кул-т“ е предостатъчно за любителите на международната светска хроника, още повече че в „Папараци“ „папарашкото“ е твърде малко, това е по-скоро скалъпен пиар на нашенските претенденти за място сред хайлайфа. Стига, разбира се, даровитата Петя Дикова да намали малко фалцета. Като говоря за БТВ като водеща телевизия, не мога да подмина някои изхвърляния в амбицията й да „огрее“ навсякъде. Историята с изпращането на специален екип да проследи „одисеята“ на двете лъвчета до Холандия е трудно обясним разкош. Освен ако не е било, за да задоволи интереса на някой властови фактор. В такъв случай няма да бъде изненада, ако в Холандия бъде създаден и специален кореспондентски пост, за да ни изпраща редовно репортажи за ежедневието на лъвчетата.

Изненадан съм и от близо двуседмичната сага за циганчето, осиновено в Италия, което търси родната си майка. Какво искаха да ни покажат? Че при други условия малкият ром се развива нормално? Но оказа се, че и в Италия той отива при циганите и живее при тях, защото тази среда му харесва. Може би трябваше да се трогнем от майчината обич? Не, майката дори не искаше отначало да го види, защото се страхува, че трябва да го изхранва. Кой знае как са я убедили. Не стига това, ами се оказа, че той харесва мъжете. Навръх кризата с Истанбулската конвенция, подозрели са нейните противници. Ти да видиш! С една дума, хубава работа, ама циганска.

И тъй, за кого работят телевизиите - за зрителите, за рекламодателите, за властта? В този ред, защото броят на зрителите привлича рекламодателите, а властта е привличана от богатите телевизии. Да, но не. У нас логиката е следната - властта дава парите, а близостта с нея привлича рекламодателите. Парите формират и рейтинга на зрителския интерес.

 

Щури времена

А другите телевизии? Накратко - до кога Нова телевизия ще държи най-талантливия си журналист Милен Цветков закотвен в полунощ? Чия воля се изпълнява?

“България еър” разполага с толкова много коментарни предавания - дали не е отпуснато по едно на всяка политическа сила?

“Канал 3” все още пази част от наследството на Сашо Диков. А самият той отново остана без телевизия. Телевизия “Европа” е на път да стане партийна телевизия. Щури времена, както би казал Емо Чолаков, най-разпознаваемата телевизионна личност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи