За кожата на един принц

МБС на форума в Рияд: Да не каже някой, че Харири е отвлечен!

В поредната сцена от голямата геополитическа драма, в която се превърнаха разкритията около бруталното убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул, най-накрая се включи и централният персонаж, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман. Изявлението в четвъртък на МБС, както е известен в публичното пространство, дойде два дни, след като турският президент Ердоган официално обвини кралството в предумишлено убийство и даде нови подробности, включително, че в екипа, участвал в престъплението, е имало и хора от личната охрана на принца.

За капак в последвало изявление на американския президент Доналд Тръмп същият дори уличи лично МБС като най-вероятен поръчител на варварското действие, защото „той върти всичко там“. Да бъдем честни, думите на Тръмп звучаха като по-скоро да осъжда действията на саудитците, защото не са успели да ги прикрият достатъчно добре и са се оставили да ги хванат, но нейсе. Американският президент настоя още миналата седмица, че няма никакви намерения да анулира сделките за оръжие за 100+милиарда долара, което продава на Саудитска Арабия, така че пасът беше директно към МБС с посланието: „тук става напечено, а ти ме вкара в това, оправяй се“. Отказът на Тръмп със седмици от началото на разкритията поне формално да осъди саудитското кралство за убийството на журналист от „Вашингтон пост“ започна да натежава в наближаващата кулминацията си предизборна кампания в САЩ за междинните избори за Конгрес и нямаше вече накъде.

И МБС излезе да се разкае публично за смъртта на Хашоги от ръцете на неговите главорези. Не и да поеме вина, разбира се, за „това ужасяващо престъпление“, което „нищо не може да оправдае“, но и за да изкаже увереност, че „справедливостта ще надделее“. Саудитският престолонаследник обеща да се поправи т.е. да проведе преструктуриране на тайните служби на кралството и да работи с Турция „за постигането на резултати“ в разследването на убийството на журналиста от „Вашингтон пост“. За декор му служеха тапицирани с бяла кожа фотьойли пред огромна синя видеостена в експо-центъра на Рияд, където тази седмица се проведе тридневният международен форум „Инициатива за инвестиция в бъдещето“, наречен още „Давос в пустинята“. Второто издание на международната среща под егидата на Мохамед бин Салман, част от визията му за бъдещето на кралството до 2030 г. С него в центъра на тази визия, разбира се.

И няма съмнение, че през цялото време МБС даваше вид да му е широко около врата. Въпреки големия шум на Запад, призивите за международен бойкот на неговия форум и оттеглянето на десетки видни имена, повечето от които на директори на американски компании, основната част от потенциалните инвеститори бяха там, било то и чрез представители. Президентът на Франция Еманюел Макрон може да говори публично за санкции срещу Саудитска Арабия, но директорът на крупната френска петролна компания „Тотал“ Патрик Пуйоне не отмени билета си. От руска страна тихомълком се бяха прокраднали президентът на банка ВТБ Андрей Костин и изпълнителният директор на руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев. А американците - от „Халибъртън“ до „Пепси Ко.“.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин може и да се отказа да говори официално пред участниците във форума, но не и да посети Рияд и да се срещне за разговори с престолонаследника. За успеха на форума свидетелства, че по официални данни само в рамките на първия ден държавната петролна компания на Саудитска Арабия „Арамко“ е подписала 15 меморандума за разбирателство на стойност 34 млрд. долара, шест от които с американски компании от бранша. За да перифразираме онази поговорка „Кучетата лаят, парите се въртят“.

МБС успя и ясно да демонстрира, че опитът на президента на Турция Ердоган да го дискредитира без да го назовава лично в убийството на Хашоги, но намесвайки хора от най-близкото му обкръжение и обръщайки се през цялото си изявление за съдействие от крал Салман, се е провалил. В изявлението си саудитският принц настоя че „нищо не ще ни раздели, докато има крал, наречен Крал Салман бин Абдулазиз и престолонаследник, наречен Мохамед бин Салман, и президент на Турция, наречен Ердоган“. МБС определи турския президент като „партньор“ в региона, а до него неособено ентусиазирано ръкопляскаше ливанският премиер и официално марионетка на Рияд Саад Харири. Около големите маневри на МБС срещу Иран и в Сирия последният бе привикан на инструктаж в саудитската столица преди 11 месеца и за кратко задържан при все още неизяснени обстоятелства. „Харири ще остане тук още два дни, да не каже някой, че е отвлечен“, пошегува се саудитският престолонаследник.

И за да покаже, че умее да си взема поука от грешките и наистина е човек на действието, още на следващия ден всичките 18 саудитци, разобличени от турското разследване за съучастници в убийството и разчленяването на тялото на Джамал Хашоги, бяха арестувани; четирима директори в тайните служби, и конкретно посоченият от Ердоган приближен на принца уволнени. В вероятно нанякъде в момента пътува един керван камили, натоварени с чували. Очаквайте следващото действие.

Бомби в ефира

А иначе докато американските журналисти се кълняха, че скандалът с убийството на колегата им от „Вашингтон пост“ Джамал Хашоги от саудитските служби и отказът на Доналд Тръмп да предприеме каквито и да мерки срещу Рияд, няма да слизат от водещите им новини до изборите и бум! Изведнъж над дузина саморъчно направени бомби са изпратени до медии и видни политически противници на американския президент по начин, който да дава сигурна възможност за обезвреждането им. Бутафорни бомби или не – посланието е ясно. Враждебните действия са открити. Тръмп яхна веднага вълната, обвинявайки масмедиите в системно насаждане на омраза сред гражданите и обърна ракурса на дебата. Който го пише този сценарий, трябва да получи някакво международно признание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари