За над 500 млн. евро са задържаните наркотици на пристанище Варна-Запад

ptr

Стоката, известна като АПАА и прикрита като лимонтозу, идвала от Китай

Над 2.5 тона амфетаминопроизводно вещество, известно още като АППА, е задържаното в петък количество, открито в контейнер на пристанище Варна-Запад. Това е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици. От 1 кг АППА се произвеждат около 10 000 таблетки дрога, всяка от които е на стойност 20 евро.

picture-849Цената на заловеното амфетаминопроизводно вещество при реализация на черния пазар надхвърля 500 млн. евро, съобщи на пресконференция окръжният прокурор Владимир Чавдаров.

Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, декларирана е като лимонена киселина- 600 торби по 25 кг. По метода „анализ на риска" контейнерът попада в предварителната селекция на отделите „Митническо разузнаване и разследване" и „Борба с наркотрафика" в Митница Варна.

Служителите извършват физически контрол на стоката при пълно разтоварване. След първата половина на контейнера, след като са прегледани 300 торби с лимонена киселина, проверяващите митнически служители се натъкват на вещество от различен тип, с друга структура и цвят. При извършен полеви наркотест, веществото реагира с характерното оцветяване на амфетаминопроизводна субстанция, посочи зам.-директорът на агенция "Митници" Юлиян Мирков.

При последващи тестове веществото е идентифицирано като АПАА - прекурсор от нов тип, служещ за производството при лабораторни условия на амфетамини и метамфетамини. Основен потребител на този тип прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна, и Източна Европа.

По думите на окръжния прокурор пратката не е била с крайна цел Варна. Прокуратурата и митническите органи продължават разследванията, има яснота от кого и за кого е стоката и скоро ще бъдат повдигнати обвинения, увери Владимир Чавдаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право