Зоран Заев: Договорът с Гърция може само да затвърди Договора ни с България

Македонският премиер заяви, че за напредъка в преговорите с Гърция принос има българската страна

"Вярвам, че занапред Република Македония ще дава всички гаранции, нужни на България“, каза македонският премиер Зоран Заев при срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, съобщават от МВнР. Двамата разговаряха в Струмица, където заедно гледаха постановката “Железният светилник“ на театър „Българска армия“. Представлението в Струмица бе предпоследното от турнето на театралната трупа в Република Македония, което започна на 11 юни в Скопие и ще завърши на 16 юни в Щип.

Зоран Заев Екатерина Захариева

“Радвам се, че в моя роден град можем да гледаме тази прекрасна постановка. Договорът с България ни даде възможност това да се случи. И това не е всичко – от подписването му имаме ръст в икономиката, нови български инвеститори в страната. Този договор беше една от най-големите мотивации за реформите в Република Македония, та дори и за договора с Гърция”, каза Заев.

“Договорът с Гърция може само да затвърди Договора ни с България. В него има текстове, които зачитат съдържанието на другите ни договори.

Гражданите на Република Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България, същото е и с българските граждани. Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство”, допълни Заев.

“Осем месеца след подписването на договора хората тук видяха, че той носи само позитиви и днес 70% от гражданите на вашата страна го подкрепят“, каза Екатерина Захариева. Тя посочи, че приятелска България и цялото българско правителство стоят до Република Македония по европейския й път.

„Надявам се Европейският съвет на 29 юни да вземе решение за започване на преговори с Република Македония“, допълни тя.

Македонският премиер се присъедини към надеждата и изрази радост, че напредъкът на страната му се случва по време на Българското председателство. „Днес Балканите градят приятелство и съм щастлив, че живеем във време, когато нашите две страни създадоха подобни отношения“, каза Заев.

Заев заяви още, че за напредъка в преговорите с Гърция принос има българската страна, информира БНР.

Заев поясни, че договорът между Скопие и Атина ще бъде подписан в неделя, въпреки протестите и даде за пример договора за добросъседство със София. „Вероятно протестите и недоволството, които ще има в двете страни, са демократично право и вероятно поради различията протестите ще изкарат на повърхността всички предимства и всичко, по което има нужда да се дебатира, за такива исторически въпроси. Само ще ви подсетя, че имаше протести, имаше неприятни изказвания и преди да се случи договорът с България. Вече изминаха 10 месеца, откакто го подписахме в Скопие, заедно с премиера Борисов, нищо не загуби България, нищо не загуби Македония. Така ще бъде и с Гърця", каза Зоран Заев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа