За новото дередже на „Под игото”

Мунчо да стане министър на образованието...

Обогатени сме като уран с всякаква словесна богатост

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим…

Азър стана тема за “Под игото”, даврандисани от хабери за миски и други ашкоолсун мурафети, нека и аз се изкажа.

Виждате, санким, как българският език е просмукан от чуждици, да не кажа турцизми, изобщо обогатени сме като уран с всякаква словесна богатост. Аферим, ще каже някой за такъв език, мигар англичаните нямат огромен процент французки думи, чунким, не са ли и те били повече от триста години под езиковото иго на Франция. Идва обаче някаква депеша отнякъде и предлага, направо наставлява, да се куртулисаме от всички архаизми в книгата на Вазов и да я осъвременим по купешкому, както би казал Чудомир.

След като стерилизирахте най-българският роман, защо не се пренесете господа словесни хирурзи и не се заемете с томовете на Чудомир. Предполагам първо, че ще имате много работа, второ - ще предизвикате нов двигателен процес, като накарате автора да се превърти много пъти в гроба си.

И Вазов и Чудомир и всички, раждани по онова време и отразили го с цветистия букет на ума и познанията си, не случайно са се превърнали в класици на словото и портретите им висяха в класните стаи, а книгите им изпълваха лавиците на почти всяка семейна библиотека. Ако при дяда Вазова тези промени са истински и останат за поколението, защо направо не добавите текстове, допишете “Под игото”, направете му съвременна телевизионна версия и пъхнете в ръцете на Рада Госпожина и Бойчо Огнянов по един лаптоп, а Мунчо направете образователен министър...

Далеч по-трудна ще е работата, ако се тръгне натам де, с Чудомир. Ах, какъв Лъжлив Съби ще излезе от това и какъв наш Пондьо, сещате ли се. И ще стане работата, уверявам ви, като при Лальо Пърликачулят в разказа на роденият като Димитър Чорбаджиев- Номенклатура.” Но-мен-кла-ту-ра... Дълго нещо! Европейска дума. Неизвестност! Гатанка цяла!”, коментирали чудомировите герои Духтито и Коста Вълнарят.

Как мили хора си представяте цялата тази колоритност в тогавашната българска литература, как да вникнем все по-дълбоко в смисъла и без нюансите, които авторите предлагат. Как да изпълнят предназначението си тези книги, да бъдат паметник на българската словесност... Как, кой, защо, променя авторското начало и историческата памет в тези трудове? Ще стане нещо като в хранителната промишленост - ще пием мляко от прах, ще мажем палмово масло, ще нагъваме сто процентови сокове от стопроцентови лъжи, ще пише био на всичко, което знаеш или не знаеш дали е така. Само след пет години всички ще сме под игото на подобни заблуди. За Любовта, за историята, за идентичността ни.

 

Fashion idol

Ники Младжов

Трябва да признаем отколешното старание и отлични модни успехи на бизнесмена и галерист Ники Младжов. Притежателят на галерия “Нирвана” и колекционер на изкуство, винаги поднася по една изненада, която позволява на обществото да си свери часовника в модно отношение.

В днешния кадър Младжов представя свежа визия, подходяща за коктейл или ранна вечеря. Тук властва металният блясък на материята и достойнството, с което модното произведение на изкуството се носи. Младжов е много силен в подбора на аксесоари, които винаги довеждат общата визия до перфектен резултат. Художникът Николай Панайотов е стилен по своему и може би по-скоро ще бъде оценен в Париж, където живее и твори.

 

 

В столичен клуб

Дарко и Преслава купонясват здраво

Поп певецът и фармацевт Дарко Релушкоски, купонясва колегиално със звездата Преслава в столичен клуб. Носителят на приз от гала церемонията “Певец на годината” бе поканен да изпълни няколко песни от македонската легенда Тоше Проески, като пайнерката се включи със свеж вокал, незасегнат от емоциите и дългия є стаж.

Дарко поръча бутилка класно шампанско, за да отпразнува този момент, а публиката ги аплодира дълго. Дарко, чиято певческа кариера върви главоломно нагоре, има препълнена предпразнична програма и името му може да се види в афишите на много заведения и частни събития. След като направи няколко пътешествия със семейството си, Релушкоски ще работи здраво най-малко до началото на януари.

 

Отличия

Хътчинс с парти за Бизнесдама на годината

Мая Хътчинс, Антоанета Игнатова и Катя Туджарова се събраха на опознавателно парти във връзка с номинациите им за Бизнесдама на годината. Хътчинс, която има фабрика за производство на реплики на шедьоври на изкуството, е номинирана за Бизнесдама на последните 15 години.

Катя Туджарова ще получи своя приз в категорията най-добре развиващ се гастрономически обект за своето бистро Le Rose. Кокетното италианско бистро е любимо място на сценаристите на Слави Трифонов, на Иво Сиромахов, на изпълнителния директор на НДК Боби Велков, Саня Борисова и много други. Антоанета Игнатова пък ще получи своето признание за успехите си в туризма, както и за новият бизнес със здравословно хранене, който развива в момента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл