За първи път в България поставят опера в цирк

Именитият тенор Калуди Калудов ще отбележи 40-годишната си сценична дейност в Стара Загора на 20 юни от 19 часа. За първи път в България чрез „Палячи” на Руджиеро Леонкавало ще бъде съчетано оперното с цирковото изкуство.

Спектакълът ще се състои в шапитото на Академичен цирк „Балкански”, разположено в парк „Артилерийски”. Съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора и Академичен цирк „Балкански” ще закрие на 15 юли 14-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец. Тя ще гостува през следващите месеци във Варна Русе, Пловдив и София, съобщи директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов. Турнето ще завърши в столицата с два спектакъла – на 19 и 20 ноември. За него ще бъде разположено най-голямото шапито с капацитет около 2000 места, съобщи пред журналисти артистичният директор на Академичен цирк „Балкански” Александър Балкански-син.

На 20 юни Калуди Калудов ще изиграе ролята на Канио, а Неда ще изпълни Анна Дитри. Спектакълът ще дирижира главният диригент на Държавна опера – Стара Загора Ивайло Кринчев. Ще участват още хор и оркестър на старозагорската опера, артисти и балет на Академичен цирк „Балкански”. Автор на сценографията и костюмите е Каталин Йонеску-Арборе.

На 21 юни от 19 часа ще се състои втора премиера на „Палячи” в Стара Загора с участието на друг солистичен състав.

Калуди Калудов, по чиято инициатива за първи път у нас се поставя опера в цирк, има в репертоара са над 60 тенорови партии. Пял е в най-големите оперни театри в Европа, САЩ, Япония, Южна Корея, Чили и Австралия. Многократно е участвал в постановки с най-големите в певци и диригенти в света. С вокална педагогика се занимава над 25 години

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони