За първи път в България театърът в Търново представя в оригинал „Теменужката от Монмартър” на Калман

Шедьовърът на Имре Калман „Теменужката от Монмартър” е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичен театър /МДТ/ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Оперетата не е играна досега на великотърновска сцена. За първи път в България тя ще бъде представена в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото. Премиерата на постановката ще бъде в навечерието на празника на Велико Търново – на 19 март.

Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, който за първи път работи с екипа на храма на Мелпомена в старата столица. Диригент-постановчик е Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Костюмите и сценографията са на Лидия Къркеланова, а хореографията е на Катя Богданова. „Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. Първата премиера се е състояла в оперетния театър „Йохан Щраус” във Виена на 20 март 1930 г. и от тогава не слиза от световните музикални сцени. В България има два опита да бъде поставена, за съжаление с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата - не по оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Затова нашият екип реши да постави произведението за първи път у нас в оригиналната му версия”, разказва режисьорът Бойко Богданов.

По думите му за основа на либретото на „La violette de Montmdrtre” е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата”. „Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от Анри Мюрже. По различни части от тази малка книжка са създадени освен нашата „Теменужка”, още две произведения - върхове в историята на оперното изкуство - оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало”, обяснява режисьорът.

В оперетата участват солисти, актьори, хор, оркестър и балет на МДТ „Константин Кисимов”. Две солистки от екипа на театъра се превъплъщават в образа на бедното момиче, което от улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър се превръща в истинска оперетна звезда. Ролята на Виолета Кавалини изпълняват Симона Кодева и Валерия Пейчев. Новото солистично попълнение в музикалния състав Теодора Петрова ще видим като Нинон. Тя е жената – кокетка, привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата. Образът на художника Раул Делакроа е поверен на солистите Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев.

Премиерата на „Теменужката от Монмартър” е на 19 март от 19 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони