За първи път в историята - 4 арабски страни на мондиал

Световното първенство в Русия ще види нещо невиждано досега – четири арабски страни заслужиха визи. Първо успя Саудитска Арабия от зона Азия. След това се нареди Египет, а на финалната права места спечелиха Тунис и Мароко.

Северна Африка направи фурор на Черния континент. В последния ден на груповата фаза Тунис очаквано стигна до 0:0 с Либия и точка бе достатъчна. Подвигът бе на Мароко, който срази с 2:0 прекия конкурент Кот д'Ивоар като гост и го изпревари в класирането.

Мароканската радост предизвика безсънна нощ в... Брюксел. Полудели от радост фенове започнаха свой парад. Наложи се намеса на полицията и разпръскване на тълпата с водни оръдия. Според органите на реда 300 мароканци са опитвали да правят безредици.

И Тунис, и Мароко мондиалът в Русия ще е пето световно първенство в историята. Другите три африкански представителя на световното ще са Египет, Нигерия и Сенегал.

След отказването на Дидие Дрогба националният тим на Кот д'Ивоар явно залезе. „Слоновете“ играха на всички мондиали от 2006 година насам. Най-доброто представяне досега на африкански тим на световно е четвъртфинал, до където са стигали Камерун и Гана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят