За свободата на словото

Който иска да хули във всички посоки, да си създаде медия

Аз не разбирам нито от радио, нито от журналистика, нито от слово. Но разбирам от математика. За да функционира едно предприятие (в случая Националното радио), някой трябва да даде едни пари. Парите ги дава държавата.

И тук идва грешката: Държавата не е народът! Държавата е всъщност управляващата партия/коалиция. Да - физически парите са на данъкоплатеца, но той чрез избора си е упълномощил управляващата партия/коалиция в лицето на правителството да се разпорежда с тези пари.

Ето го и парадоксът: Под мотото „Свобода на словото“ искаме журналистите да имат право да плюят по оня, който им дава парите?!?! Математиката казва „НЕ - не може!“ И това не е удар срещу свободата на словото, а закон, на който се подчинява нашият свят, нашата цивилизация.

Свобода на словото има! Когато директорът те свали от ефир, си прибираш вещите, тръгваш си и отиваш в друга медия, от трибуната на която можеш да си плюеш по набелязания обект. Естествено в другата медия също има ограничения. Така е устроен светът. И това се нарича бизнес. А не удар срещу свободата на словото.

Който иска да хули във всички посоки, да си създаде медия, да си я плаща и да си скандира и „черно“, и „бяло“ - никой няма да го спре. Но някак глупаво ми се струва да искаш някой да ти плаща заплата, за да скандираш срещу собствените му интереси.

И сега е ред на тъжната част: С все по-бързото развитие на комуникациите, изискванията се повишиха. Летвата за журналистите се вдигна и много, ама много малко от тях са в състояние да покрият норматива. Жалко е, че със сегашните си действия журналистите приличат повече на стадо - скупчват се пред радиото и скандират „Свобода на словото“. Леят се някакви напеви на гняв и разочарование, някакви сигнали хвърчат към международни журналистически организации... Социалните медии преливат от осъдителни реакции... И нито думичка за РЕШЕНИЕ.

Иначе били четвъртата власт.

Да, но това е било преди да бъдат изпокупени от петата власт.

От фейсбук

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения