За скалпа на всеки комисар

Добрите, лошите и Макрон

В каква кървава сеч за кандидат-комисарите на Урсула фон дер Лайен се превърнаха изслушванията им пред Европейския парламент?! Кой би очаквал евродепутатите толкова коравосърдечно да развъртят томахавките над главите на клетите номинирани?! Всеки разбира се, това им е работата, в крайна сметка! Е, не можем да кажем че дадените оценки за някои от кандидатите не бяха чист и откровен политически реваншизъм, но така е то в голямата игра. Още повече че с новите мега-ресори, осмината заместници на председателя на ЕК, трима от които изпълнителни и въобще големите амбиции, изложени от Урсула фон дер Лайен преди месец и половина, задълбоченото разчесване на бъдещите повелители на трилионите бюджет на ЕС, генериран от всички нас данъкоплатци (който, както) не навсякъде успяха.

След осем дни на изслушвания (средно по три на ден), председателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен окончателно настъпи мотиката в четвъртък, след като членовете на парламентарните комисии по въпросите на вътрешния пазар и промишлеността гласуваха в таен вот с огромно мнозинство да отхвърлят окончателно французойката Силви Гулар като предложение да поеме новия супер-портфейл, който освен единния пазар обединява още промишлеността, отбраната и технологиите. Доводите на евродепутатите Гулар да бъде детронирана не бяха толкова основани на качествата u за ресора, колкото на водените срещу нея разследвания във Франция за злоупотреби със средства и скандалните твърдения, че използвала парламентарните си сътрудници, платени от ЕП, да почистват жилището, което обитавала по време на мандатите си като евродепутат в Брюксел между 2007 г. и 2017 г. Повдигнатите въпроси доведоха до назначаването на второ изслушване, което в крайна сметка завърши с нейния провал. Не съвсем неочакван, да сме честни, но ще стигнем и до там.

За сметка на Гулар, макар и със сходен букет персонални качества, в надпреварата влезе и полският кандидат за ресора „Земеделие“ Януш Войчеховски, сочен също за потенциална мишена на евродепутатите. Последното заради процедурите водени от Брюксел срещу Варшава на основание подкопаването на върховенството на закона от управляващите католици от „Право и справедливост“. Войчеховски бе и обект на интереса на разследващите органи от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за съмнителни финансови фриволности като европейски законодател между 2004 и 2014 г. В цялата тарапана обаче в края на септември изведнъж ОЛАФ обяви че няма да търси дисциплинарни наказания срещу Войчеховски, полският кандидат също беше „проформа“ върнат за второ препитване тази седмица във вторник и премина Рубикона. Да се замисли човек за онази приказка на ирландците за поляците, че са „по-католици, отколкото християни“, опре ли до защитаване на собствения имидж. Което пък като израз е просто техния прочит на нашата родна приказка „за папата“. Но така, де!

Двете големи падания по нос, които предшестваха отхвърлянето на Гулар, също бяха основани на финансови нередности, и не малко обща нетърпимост към кандидата - в първата категория влезе румънската кандидатка Рована Плумб, кандидат за мащабния портфейл „Транспорт“, а във втората досегашният министър на правосъдието на унгарския премиер Виктор Орбан Ласло Трочани - посочен за ресора „Разширяване“. Което по себе си вече беше достатъчно смешно от самото начало. След гневни брожения на евродепутатите, които отказаха дори да приемат предложените кандидати за изслушване, Букурещ и Будапеща издигнаха нови предложения за постовете - досегашният унгарски посланик към ЕС Оливер Варели и румънският евродепутат Дан Ника. Унгарецът като утвърден дипломат в Брюксел и бивш служител на Европейската комисия, а румънецът като опитен евродепутат, попаднал в небрано лозе, след като премиерът, който го номинира за поста, Виорика Дънчила, падна във вот на недоверие в четвъртък. По балкански, пък вие оспорвайте къде се намира Румъния.

Последният, наравно с Трочани и когото Франция посочи за заместник на Гулар, тепърва ще трябва отново да защитава позицията си пред Европарламента - на дати, които предстои да бъдат насрочени. При всички положения в ситуацията работи схемата „Отхвърлен комисар - отхвърлена комисия“, с което не само евродепутатите няма да гласуват цял състав на 23 октомври, но и със сигурност Урсула фон дер Лайен няма да поеме щафетата от Жан-Клод Юнкер на 1 ноември. С договорен „Брекзит“ или не, защото и това стои на дневен ред със Съвета на ЕС следващата седмица. В този контекст режисираното изслушване на Мария Габриел преди седмица си бе направо шедьовър.

 

Кървав нос за Париж

Няма съмнение, че с отхвърлянето на Силви Гулар Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента върна един шамар на президента на Франция Еманюел Макрон, около дисквалифицирането на Манфред Вебер за председател на ЕК на Европейския съвет през юни. Консерваторите взеха мнозинството в ЕП, но загубиха позиции за сметка на новосформираната либерална коалиция между Франция и Холандия. Макрон и Марк Рюте се опитаха да капитализират върху новото си предимство в ЕП, което не се получи точно както очакваха. В крайна сметка германските консерватори върнаха топката на „своя човек“ Фон дер Лайен за неадекватна френска кандидатура и „нищо лично, Джоунс, просто бизнес“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи