За Тръмп US вотът е „огромен успех“ (обзор)

Републиканците увеличават мнозинството си в Сената

Избирателната активност бе висока, гласуваха 113 млн. души

Демократите победиха на изборите за Камара на представителите на US Конгреса и за първи път от 8 години ще имат мнозинство от поне 220 (при нужни 218) в тази камара. Сенатът обаче остава в ръцете на републиканците на президента Доналд Тръмп, които запазват мнозинството си там от 51 от общо 100 сенатори (виж графиката) и дори може да го увеличат. Републиканците са на път да получат и повече губернаторски постове (18 срещу 15 за демократите при избирани 36, по последни данни, при неприключило преброяване).

“Невероятен успех” - такъв бе първият коментар на Тръмп при обявяването на резултатите от междинните избори във вторник, които по-късно определи като “голяма победа”.

“Получих толкова много поздравления от мнозина за нашата Голяма Победа, включително и от чужди нации (приятелски), които ме очакват и се надяват на търговски споразумения. Сега можем да се върнем на работа да довършим нещата”, написа в туитър президентът.

Демократите от своя страна също се обявиха за победители. Лидерката на партията в Камарата на представителите Нанси Пелоси прогнозира “нов ден за Америка”, като подчерта, че сънародниците й вече са изживели достатъчно разделения. “Днес става въпрос за много повече от демократи или републиканци, става въпрос за връщането на конституционния принцип за контрол и баланс на администрацията на Тръмп”, отсече Пелоси.

Победата на демократите в Камарата на представителите може да създаде много спънки на Тръмп през оставащите две години от президентството му - например блокиране на законодателни инициативи на президента или затягане на разследвания като това за руската намеса в изборите през 2016 г. или за данъчните декларации на Тръмп. В същото време контролът на републиканците над Сената развързва ръцете на президента за прокарване на ключови федерални назначения, включително номинациите на върховни съдии.

Запазването от страна на Републиканската партия на повечето губернаторски постове е добра стартова позиция за вероятната предизборна кампания на Тръмп за втори мандат през 2020 г.

Изборите преминаха при доста висока активност за междинен вот в САЩ - гласуваха 113 милиона души. На предишните такива избори (през 2014 г.) до урните отидоха 83,3 млн.

POLITICS.: U.S. midterm elections results

 

Равносметка

Избраха рекорден брой дами

Рекорден брой дами бяха избрани в Камарата на представителите, предаде АП. Представителките на нежния пол ще бъдат поне 99, като сред тях е демократката Александрия Оказио-Кортес (29 г.), която е най-младата депутатка в историята на US Конгреса. В долната камара бяха избрани и първите две мюсюлманки - Илхан Омар (Минесота), която е сомалийка, и палестинката Рашида Тлаиб. За първи път и коренното население на Северна Америка ще има свои представителки - Шарис Дейвидс и Деб Хааланд.

 

Свободни кокошки и прасета в Калифорния

Освен за губернатори и конгресмени, много щати гласуваха и на различни референдуми. Един от тях бе в Калифорния, където жителите одобриха увеличаване на размера на клетките за кокошки и на кошарите за прасета и телета в голяма победа за защитниците на правата на животните. До 2022 г. всички яйца, които се продават в щата, трябва да бъдат снасяни от свободни кокошки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка