За шести път Турция отказа да върне гръцките военни

Нов отказ на турския съд да освободи двамата гръцки войници, задържани в затворите в Одрин в Турция от 3 март или близо 140 дни вече. Това е шести път, когато гръцката страна обжалва задържането на Ангелос Митретоди и Димитри Куклацис. Адвокатите на двамата военни имат право да подадат ново искане за освобождаване в края на м. август.

Това е първото "не" на Турция след преизбирането на Ердоган на власт. Предишните искания за освобождаване бяха отхвърлени на основание, че двамата войници нямат постоянно местопребиваване в Турция. Срещу двамата гръцки войници все още няма официално обвинение.

Двама гръцки служители бяха задържани от турски военни след като преминали границата в района на Одрин. "Войниците се загубиха заради лошото време и заради това пресякоха браздата", заявиха тогава от гръцкото министерството. Според Анадолската агенция обаче те са обвинени в "опит за военен шпионаж" от прокурори, както и във влизането в забранена военна зона.

По време на срещата на НАТО миналата седмица въпроса за освобождаване на гръцките военни бе повдигнат от гръцкия премиер Алексис Ципрас, който имаше и лична среща с турския президент Ердогант в рамките на два часа. От своя страна Ердоган пък поставил въпроса за осемте турски офицери, които избягаха с военен хеликоптер в Гърция на 16 юли 2016 г. след опита за държавен преврат в Турция. Гръцките съдебни инстанции отказаха да предадат военните на Анкара, защото сметнаха, че в родината им делото срещу тях няма да е справедливо и че там ги грозят тормоз и смърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят