За 5 години „Левски“ привлече 15 централни бранители

Намирането на качествен централен бранител си остава втората най-трудна задача на „Герена“ след спечелването на трофей. От сезон 2012/2013 насам „сините“ представиха общо 15 нови защитници, но повечето от които не впечатлиха. От тях едва шестима бяха българи, а останалите носеха екзотичен привкус - двама румънци, още толкова чехи (включително новият Давид Яблонски), испанец, французин, тунизиец, австриец и швед.

Повечето от защитниците акостираха на „Георги Аспарухов“ като свободни агенти и пак като такива си тръгваха от клуба. Въпреки налегналата финансова криза „Левски“ все пак плати 640 000 лева за трима, а в тази сума не влизат всеизвестните траншове при подписване.

Най-скъпо на клуба струва Аймен Белаид. Тунизиецът с френски паспорт коства на столичния тим 240 000 лева, платени на „Локомотив“ (Пловдив) на няколко транша.

От всички новопривлечени на неговия пост през въпросните 5 години той изигра най-много мачове (63), преди да продължи кариерата си в английския „Родъръм“.

За Симон Сандберг също бе платена трансферна сума, но той все още е в клуба, въпреки че усилено се работи по изгонването му.

3801-tifec

В графата с най-неоправдани очаквания влиза сънародникът на новото попълнение Давид Яблонски - Павел Чмовш. Снажният защитник изигра едва 8 мача с екипа на „сините“, преди да бъде освободен от тима. Впоследствие Чмовш заигра в индийското първенство с тима на „Мумбай Сити“, а сега е в „Млада Болеслав“.

Може би най-странният случай бе с Максимилиан Карнер. Австриецът си тръгна тихомълком от „Герена“ с 23 мача за „Левски“ във всички турнири, а малко след това сложи и край на кариерата си - едва 26-годишен.

От всички привлечени за въпросния период „сините“ случиха най-много с Димитър Пиргов. Новоизлюпеният национал се превърна в основен стълб на отбраната на тима и си спечели приза за най-добър защитник на България за 2016 година. Дали същото ще се случи и с Яблонски, предстои да разберем. Но след Игор Томашич на „Герена“ не помнят друг качествен защитник от чужбина, който да е впечатлил с изявите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ