Звездите акостираха във Венеция: Кино, красота и суета в “Плаващия град”

Джереми Айрънс и Шинийд Кюсак

Извън състезанието за награди са селектирани някои от най-престижните и очаквани заглавия на годината

Екстравагантният, пъстроцветен американски мюзикъл La La Land откри по възможно най-зрелищния и подходящ начин 73-ото издание на най-стария филмов фестивал на планетата - този във Венеция. По традиция в началото на септември “Плаващият град” се превръща в мащабна платформа за авторско кино, красота, суета и шоубизнес истории. La La Land беше посрещнат с аплодисменти едновременно от публиката и критиката. Надеждите са, че този филм ще налее свежа кръв в жанра на широкоекранния мюзикъл. Звездите на филма са Райън Гослинг и Ема Стоун, която се превърна в основен фотофокус за медиите от двете страни на официалния червен килим преди галапремиерата. Първите рецензии на професионалната критика представляват и индикация, че La La Land вече е един от фаворитите и за спечелването на най-важния и престижен приз от форума във Венеция - “Златният лъв”.

La La Land ще се конкурира за топ отличието с още 19 разнообразни заглавия, включени в основната програма. Сред тях се открояват научно-фантастичната драма на канадския визионер Дени Вилньов “Пристигането” с Ейми Адамс в главната роля, новият филм на големия балкански киномаестро Емир Кустурица “По Млечния път”, “Рай” на Андрей Кончаловски, “Нощни животни” на Том Форд, “Франц” на французина Франсоа Озон и свръхамбициозното епично платно на режисьора философ Терънс Малик Voyage of Time.

Извън състезанието за награди също са селектирани някои от най-престижните и очаквани заглавия на годината. Сред тях са минисериалът “Младият Папа” на италианския маестро Паоло Сорентино, военната екшън драма на Мел Гибсън Hacksaw Rodge, с която той се надява да се завърне в режисьорския авангард, и римейкът на уестърн класиката “Великолепната седморка”. Новата версия, посрещната хладно от някои от най-сериозните почитатели на първия филм и неговото вдъхновение “Седемте самуари” на Куросава, е режисирана от Антоан Фукуа с участието на Дензъл Уошингтън, Итън Хоук, Крис Прат, Винсът д' Онофрио и Питър Сарсгаард.

Международният филмов фестивал във Венеция продължава до 10 септември.

“Белгийският крал” ще представи България

на фестивала

Най-старият кинофестивал в света - този във Венеция - започна своето 73-то издание, а този път в една от основните програми попадна и филм с българско участие. Заглавието е “Белгийският крал” и е копродукция между Холандия, Белгия и нашата страна. Премиерата на филмът ще бъде на 3 септември, а българските изпълнители, които ще минат по червения килим за официалното представяне, са Нина Николина и Валентин Ганев.

Последното участие на страната ни в основен конкурс бе през 1990 г. с “Единственият свидетел” на Михаил Пандурски.

“Белгийският крал” участва във втората основна конкурсна програма на фестивала - Orizzonti. “Хоризонти” е венецианският еквивалент на “Особен поглед” в Кан или на “Панорама” в Берлин. В конкурса участват 20 пълнометражни и 16 късометражни филма. Председател на международното жури е френският режисьор Робер Гедигян (”Снеговете на Килиманджаро”). “Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия - Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия - Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино