Звездни солисти свирят за първи път като дуо на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”

Две именити български солистки ще свирят за първи път като дуо по време на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив. Дългоочакваното от любителите на класическата музика партньорство между Лия Петрова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано) ще стане факт на 22 октомври от 18.30 часа в Балабановата къща.

Двете прочути родни музиканти спечелиха през 2016 г. авторитетни международни конкурси като „Карл Нилсен” в Дания и „Джордже Енеску” в Румъния, а тази неделя ще гастролират и на пловдивска сцена в една от емблемите на Стария град. Лия Петрова започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 години вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 получава медал „Моцарт” за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 е приета в Hochschule fur Musik und Theater Rostock при проф. Петру Мунтяну.

Следват наградите от международните конкурси „Тибор Варга“ (Сион), „Луи Шпор“ (Ваймар) и др. Като камерен музикант 25-годишната Лия Петрова се изявява на престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерич и приятели” в Атина, където през 2011 г. си партнира с легендарната Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. В момента Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 година.

Пианистката Виктория Василенко пък печели 10 първи награди от международни конкурси – в България, Италия, Гърция, Чехия, Великобритания, Румъния, както и редица съпътстващи специални награди. През 2016 г. е лауреат на Първа и Специална награда на филхармонията в Букурещ в един от най-престижните международни конкурси „Джордже Енеску“.

Носител е на „Кристална лира“ за млад изпълнител и на голямата награда на фондация „Димитър Бербатов” за върхови постижения в областта на изкуствата. В периода 2009 – 2011 е стипендиант на фестивала за камерна музика „Музика Мунди” в Брюксел (Белгия). Била е солист на Линкълнууд оркестър – Чикаго, Брюкселски камерен оркестър, Кралски оркестър – Ливърпул, Оркестър Класик ФМ, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония и др. Участва във всички престижни фестивали в България, както и в „Young classics Europe” – Германия, Музикална академия и фестивал „Сантандер” – Испания и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони