Здравето се постига с балансирано хранене, а не с шепи лекарства

Жълтият цвят и горчивите вещества помагат на стомаха, далака и панкреаса

Как да запазим здравето си чрез хранене по биоритмите? Защо суровата храна може да ни навреди? Как емоциите и стресът променят усвояването на храната? Какви правила за хранене трябва да спазваме при алергии, диабет, метаболитен синдром, наднормено тегло, ревматизъм и други заболявания? На тези и още много други въпроси ще отговори пред българската аудитория графиня Ангелика Волфскийл, най-популярният немски натуропат и Шуслеров терапевт. Тя идва в България по покана на Немския хомеопатичен съюз, за да изнесе безплатни образователни лекции за здравословно хранене в София, Пловдив, Варна и Русе. На лекциите ще представи и новата си книга, издадена на български език - „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”.

Нека храната ви да ви бъде лекарство

Казал го е още Хипократ, но днес преоткриваме думите му. Стремежът към здравословно хранене през последните години се превърна в хит, но наясно ли сме какво точно означава това? Достатъчно ли е да намалим тестените храни за сметка на плодовете и зеленчуците, да спрем захарта и газираните напитки, да следим Е-тата по опаковките? Правилата сякаш ни заливат отвсякъде и понякога доста си противоречат. Как да започваме деня си – със стабилна закуска или само с чаша фреш? Вегетарианство, веганство, суровоядство или умерено консумиране на всички групи храни – какво да изберем, за да сме здрави?

Ангелика Волфскийл има точните отговори, тъй като в дългогодишната си практика на натуропат стъпва на древното познание на китайската медицина и аюрведа и се е убедила в ефективността на правилата им за лечебно хранене. Тя лекува своите пациенти комплексно – с хомеопатия, Шуслерова терапия и със специален режим на хранене, съобразно техните проблеми.

Природата е строг диригент

През последните десетилетия все повече се откъсваме от законите на биологичния си часовник, а той не може да бъде заблуден и не прощава. Когато човек непрекъснато живее срещу вътрешния си ритъм, а ежедневието му е изпълнено със стрес, с течение на времето възникват признаци за износване и започват заболявания. Само храненето, ориентирано според природните биоритми, може да ни гарантира правилното функциониране на организма. Бичът на 21 век – затлъстяването, е свързан с дисбаланса и липсата на ритъм в ежедневието ни, обяснява Волфскийл. Храним се нередовно, в неподходящи часове, когато ни се удаде възможност. Повечето хора сядат на вечеря между 19 и 21 ч. и след това се оплакват от газове, чувство на тeжест или стомашни болки. Часовата активност на органите показва, че това е времето, когато стомахът е най-малко активен. В резултат на това храната ферментира и гние. Съветът да не ядем нищо повече след 19 часа не произтича толкова от идеала да сме слаби, а се отнася най-вече до общото ни здравословно състояние. Сутрин между 7 и 9 часа, обичайното време за закуска, стомахът разгръща максимално своята активност и има най-много енергия. Именно затова закуската трябва да е най-обилното ни ядене за деня.

От гледна точка на ритъма в природата трябва да ядем сезонна храна, за да може организмът да я усвоява правилно. В традиционната китайска медицина ранната есен е сезонът, в който най-висока активност имат стомахът, далакът и панкреасът. Това е и периодът на изобилието на плодове и зеленчуци. Храним се с много растителна и прясна храна, но за да ни носи тя само ползи, трябва да спазваме някои правила. След 15 ч. не бива да ядем сурова храна. Плодовете и салатите се дъвчат бавно. Така се обработват с много слюнка и процесът на разграждане започва още в устата. Недобре сдъвканите салати и плодове могат да предизвикат неправилни храносмилателни процеси и ефектът няма да е алкален, а киселинен!

Топлата храна ни носи здраве в студеното време

През есенно-зимния период трябва да забравим за храните от хладилника и да се „глезим” с топли ястия, които ни зареждат с енергия. Стомахът обича жълтия цвят и ароматните подправки, които му помагат да стимулира стомашните и храносмилателни сокове. Вътрешното спокойствие и хармония засилват функционирането му, ето защо никога не трябва да бързаме, когато се храним. Неспокойните мисли, постоянният гняв, кариеризмът и изострената чувствителност изтощават стомашната енергия. Който има проблеми със стомаха, трябва да се храни по-често с жълти и жълто-оранжеви храни: моркови, тиква, картофи, джанки, ябълки, круши и др.

Недоволство, тревоги и неизказани емоции,егоизъм и липса на вяра в любовта, а също и консумация на сладкиши и изобщо изделия от бяло брашно парализират дейността на далака и панкреаса. Жълтият цвят и храните, съдържащи горчиви вещества ги укрепват. Затова яжте по-често ендивия, тилчец (гръцки сминдух), цикория и къдрава салата, брюкселско зеле, карфиол. При различни стомашни нарушения можете да си помогнете и с прием на Шуслерови соли. В зависимост от вашите неразположения изберете съответните соли и ги приемайте 2-3 пъти на ден: №3 железен фосфат - при остри състояния, болки, възпаление; №2 калциев фосфат – при стомашни болки веднага след ядене или след пиене на студени напитки, а също и при гастроентерит; № 5 калиев фосфат - при гастрит на нервна почва (солта се приема до 15 ч.). Можете да разтворите 1 - 2 пъти на ден по 5 таблетки от избраните соли и да пиете течността бавно, на малки глътки, или смучете през деня 3 пъти по 2 таблетки от всяка сол. А при повръщане - сол №8 натриев хлорид, взема се начесто, като се поставя по 1 таблетка под езика и се смуче, съветва природолечителката.

Всичко най-важно за храненето според природните биоритми, както и за лечението на характерни за съвремието ни болести с Шуслерова терапия можете да научите на безплатните образователни лекции на немския натуропат графиня Ангелика Волфскийл от 18.30 ч. в: Пловдив, Новотел, на 3.10; София, НДК, зала №6, на 4.10; Русе, Доходно здание, Зала Европа, на 5.10; и Варна, х-л Черно море, на 6.10. Вход свободен!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве