Здравко Здравков: Този път ще си напишем по-добре домашното

"Искам да има правила, които да са ясни за всички и когато отворите една карта на София или Париж или друг град в Европа, да получавате ясни правила. Да няма въпроси от типа: "На вас тази сграда харесва ли ви, ще я приемете ли? Архитект Здравков на този пост няма право да разсъждава по целесъобразност. Имам право да разсъждавам само от гледна точка на закона."

Това каза главният архитект на София Здравко Здравков в началото на среща с ръководството на КРИБ, на която в момента се дискутира включването на бизнеса в развитието на София като умен град.

Арх. Здравков обясни, че администрацията в града иска да постигне важните за бизнеса стабилност и сигурност и да изчистят пропуските в правилата, по които се строи в столицата. Тези правила ще бъдат въведени със Закона за устройство и застрояване на Столична община.

"Считам, че този път ще си напишем по-добре домашното, за да можем да внесем един читав законопроект, който да бъде приет от 44-ото Народно събрание", обясни главния архитект. Това ще бъде направено заедно с професионалните и работодателските организации. По този начин ще уреди и въпроса с намирането на подходящо място в града, където да се строят високи сгради, а не това да става безразборно, ще се уреди и начина на разрешаването им и ще се избегнат дупките в нормативната уредба, от които предприемачи се възползват, за да строят високи сгради.

"Така че, работим за промяна в закона за устройство и застрояване на Столична община, наредбата за рекламата, за да се създадат известни ограничения на влязлата в града реклама, както и в наредбата за обществените обсъждания, каза още главният архитект. Той обеща, че до края на годината ще обвърже всички подробни устройствени планове с Географска информационна система-София.

Кирил Домусчиев: Правилата ги има в цяла Европа, трябва да ги въведем у нас

„Знаете, че КРИБ, като най-голяма работодателска организация, е активен член в Консултативния съвет към кмета на София г-жа Фандъкова и сме съветник по всички въпроси, които засягат развитието на града“, коментира по време на срещата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Провеждането на срещата с главния архитект той обясни така:

„Радвам се, че проведохме този разговор. Имахме възможност да обсъдим приоритетите ни и да видим къде са допирните точки. А те са много.“

Домусчиев изрази надежда КРИБ да продължи да бъде канена от Столичната община и да има още по-активна позиция, с която да подкрепя всички добри инициативи на главния архитект и кмета на София.

„Правилата ги има в цяла Европа, трябва да ги създадем и при нас, за да е ясно всичко на инвеститорите. Ще се търсят такива правила, които да бъдат добри и за правене на бизнес, а не да са суперрестриктивни и ограничителни - това отблъсква инвеститорите“, коментира още председателят на КРИБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика