Здравна министърка защити пушенето

Силви Листауг е бивш пушач, но признава, че и сега от време на време пали по цигара.

Властта не можела да бъде морална полиция

Новата здравна министърка на Норвегия Силви Листауг предизвика вълна от критики с призива си хората да бъдат оставени да пият, пушат и ядат „колкото искат”, предаде Би Би Си. Тя допълни, че пушачите несправедливо са докарани до състояние да бъдат презирани.

Листауг оглави здравното министерство в петък. Тя е член на дясната Партия на прогреса, определяна е като популист с антиимигрантски възгледи, а през 2016 г. стана обект на присмех, след като облече спасителен костюм и скочи от лодка в морето, за да усети какво е да си бежанец.

В интервю за националната телевизия, в което трябваше да разясни приоритетите си като здравен министър, Листауг заяви: „Отправната ми точка за общественото здраве е съвсем проста. Не планирам да се държим като морална полиция и няма да казвам на хората как да си живеят живота, а възнамерявам да им помогна да получат информация и на нейна основа да правят избор”.

Анне Лизе Риел от Норвежкото общество за борба с рака разкритикува изявлението на Листауг, което връщало публичното здраве „десетилетия назад”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа