Здравните работници излизат на палатки, ако до 20 дни не изпълнят изискванията им

Снимка: Архив

Ако до 20 дни не се промени заплащането на професионалистите по здравни грижи - медицински сестри, акушерки, лаборанти, медицински сестри в ясли и детски градини, рентгенови лаборанти, кинезитерапевти, рехабилитатори и др., започваме протест на палатки. Това каза пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра в частна болница, след среща на контактна група от протестиращите с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, цитирана от БТА.

Професионалисти по здравни грижи протестират пред Министерството на здравеопазването с искане лечебните заведения да не са търговски дружества, увеличаване на възнагражденията им, като стартовата заплата да е равна на две минимални заплати, заплащане по 3 лв. на час нощен труд, промяна в категорията труд от трета на втора и др.

Даването на този 20-дневен срок, който министърът сам постави, е по-скоро отлагане на протестите ни, не вярвам за толкова кратко време нещо да се промени, каза още Илиева.

Главната медицинска сестра в болницата в Девин Диана Чаушева също потвърди след срещата, че ще изчакат срокът да мине и няма да се откажат от исканията си. Имаме надежда, че поне ще ни чуят, те са наясно с проблемите ни, но лошото е, че искането ни да се премахне търговският статут на болниците ще се постигне изключително трудно, тъй като за това е нужна волята на управляващите и законодателни промени, добави още тя.

Притесненията ни са и за това, че няма ясно разписани правила за разпределянето на средствата в лечебните заведения, както и това дали наистина всички допълнителни средства ще бъдат за възнаграждения. По думите й министър Ананиев е обещал, че ще следи стриктно потока на парите и ще се срещне с директорите на болниците.

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева каза пред журналисти, че "улицата" няма да реши проблемите им, а е необходим диалог.

Междувременно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че напълно подкрепя протеста на медицинските сестри. "Смятам, че специалистите по здравни грижи имат основания да искат по-високи заплати", коментира той в кулоарите на парламента. Той посочи, че министерството и правителството правят практически стъпки, за да ускорят процеса - с решението на МС за предоставяне на 30 млн лв. допълнително и с разпределяне на бюджета на НЗОК за болнична помощ.

В същото време лекарите и медицинските специалисти от отделението по образна диагностика в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ във Враца са подали колективна оставка заради забавяне на заплатите и тежки и вредни условия на труд. Това съобщи за БТА д-р Радина Антова, временно завеждаща отделението.

Медиците от отделението работят не само при тежки условия, но полагат десетки часове извънреден труд, заплатите им са близки до минималната, а са специалисти с висше образование и извършват медицинска дейност, каза д-р Антова. Тя обясни още, че тази седмица се е повредил стационарния рентгенов апарат в болницата и вече трети ден обслужващата фирма не го поправя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве