Здравният министър: Мотивите към ветото на президента са несериозни

Манипулация в полза частни корпоративни интереси заподозря Кирил Ананиев

България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули, създадени от фармаиндустрията.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден повод по повод наложеното вето от президента Румен Радев върху върху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Той обаче допълни, че трябва да се търси баланса, защото не винаги новите молекули, преди изпитването им, носят положителни ефекти при лечението.

"Обръщам се към президента: ние ще направим нашите мотиви за ветото, но неговите мотиви - че няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани, няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и възможността да се лекуват, според мен са най-малкото несериозни", каза здравният министър пред медиите.

„Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че хората, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, заяви той. „В нашата страна и здравна каса 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, в ЕС този процент е 15-20. Самите министри на здравеопазването останаха приятно изненадани от нашия позитивен лекарствен списък, от новите лекарства, от ускорения темп за приемане на новите молекули“, посочи здравният министър.

"Искам да се обърна към всички български граждани и хора, които имат нужда от лечение от тежки заболявания - в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси", заяви Ананиев.

„Уверявам ви, че нашият позитивен лекарствен списък, е с една от широките гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и света медикаменти“, заяви министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве