Здравният министър на САЩ подаде оставка

Заради скандал със скъпи пътувания

Първа министерска оставка в кабинета на американския президент Доналд Тръмп, заради скандал с разхищение на държавни средства за пътувания с частни самолети. Том Прайс се раздели с поста на здравен министър, след като изданието „Политико“ разкри, че той е изразходвал над 400 000 долара от парите на данъкоплатците, информира БНТ. Публикацията предизвика проверки, а президентът Доналд Тръмп беше безкомпромисен.

За по-малко от осем месеца на поста министър на здравеопазването Том Прайс е пътувал 26 пъти с частни самолети, разкри „Политико“. Най-скандален е полетът за 25 000 долара от Вашингтон до Филаделфия при наличието на много редовни полети. Последва незабавна проверка от офиса на главния инспектор на здравното министерство. Прайс беше принуден да се извини, но оставката не му се размина. Администрацията на Доналд Тръмп се опитва да ореже публичните разходи. Президентът, който обещаваше да „пресуши блатото на корупцията във Вашингтон“, не обмисля дълго позицията си по случая.

"Това не ми харесва и е жалко, защото като личност Том Прайс е много добър човек", заяви Доналд Тръмп.

Прайс възстанови близо 52 000 долара в хазната, но това не помогна.

"Това е неприемливо за мен. Неприемливо е", заяви Тръмп.

Бившият хирург ортопед, поел в политиката, беше шеф на Бюджетната комисия на Конгреса. Тръмп го назначи с надежда да прокара нов закон за здравеопазването и по ирония, през лятото каза, че ако това не стане, министърът ще бъде уволнен. Прайс не помогна в неуспешната битка на републиканците срещу здравната система на бившия президент Обама и скандалът с него само влошава нещата.

И други министри използват частни самолети, отбеляза бивш съветник в Белия дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка