Здравният министър подкрепи уволнението на спешния екип в "Пирогов", върнал пациент

Здравният министър проф. Николай Петров

Здравният министър Николай Петров подкрепя действията на ръководството на „Пирогов”, отстранило цял екип заради отпратения 74-годишен пациент, който впоследствие почина.

Скандалният случай е от 16 септември. За него и за униженията, които е трябвало да преживее в две болници, разказа в отворено писмо почернената съпруга на Спас Добрев - Евелина Добрева. Министър Петров заяви още, че се налагат промени в системата и връщане на някои стари правила, за да се предотврати ескалация на недоволството, предаде БТВ.

„Отново ще актуализираме тази заповед на мой предшественик министър, че спешният пациент се води в най-близкото лечебно заведение, но няма да спрем дотук, а ще продължим нататък. В лечебното заведение пациентът остава и ако той не е профилен, лечебното заведение ще има грижата да го предислоцира в друго лечебно заведение, където профилът е по-добър, а не това да е грижа на екипа с линейката”, обясни министърът.

Той обяви, че ще бъдат предприети и мерки, които ще улеснят близките на пациенти, починали в болница.

„Ще бъде един по-ясен регламент специално при пациенти, починали в болница и техните близки, за да се улеснят тези хора в най-трудния за живота им момент, нищо не коства една сестра или санитарка да изменажира ходенето и висенето по гишета тука за печат, там за входящ номер, за да направим добро. Това няма да струва пари и мисля, че ръководителите на болници ще го приемат с удоволствие”, коментира министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве