Здравният министър проф. Петров: Обвързваме качеството на медицинската услуга с достъпа до финансиране от НЗОК

Здравният министър проф. Николай Петров

Министерството на здравеопазването си е поставило за цел да обвърже качеството на медицинската услуга с достъпа до финансиране от НЗОК. Това стана ясно при представянето на приоритетите на правителството в сектор "Здравеопазване", обявени от здравния министър проф. Николай Петров.

Обмисля се и демонополизация на Здравната каса, както и преостойностяване на клиничните пътеки.

Обвързването на качеството с финансирането от Здравната каса ще се случи догодина, когато се изработят критерии, посочи министърът на здравеопазването професор Николай Петров и поясни:

"Разработване на мерки за селективен подбор при избор на медицински услуги, финансирани от НЗОК въз основа на Националната здравна карта. Изключително много ще държим на тази мярка."

Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването работят върху преостойностяване на медицинските дейности и на клиничните пътеки, посочи още министърът.

"Ние ще преразгледаме абсолютно всички клинични пътеки. Много голям труд е това и ще ни отнеме време, но се надявам голяма част от тях да влязат във високоспециализираната доболнична помощ.

Сред останалите приоритети са демонополизация на Здравната каса.

Стартираме обществен дебат за демонополизация на НЗОК, както и моделите, свързани с постигането на тази демонополизация. В момента работни групи в Министерството на финансите, в Министерството на здравеопазването работят по тази тема", обясни проф. Петров.

В областта на лекарствената политика се предвиждат мерки за ограничаване на паралелния износ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве