Здравни инспектори протестираха за заплати

Протест заради унизително ниските възнаграждения организираха служители на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ във Варна и Добрич навръх професионалния си празник.

В обедната почивка здравни инспектори, лекари и лаборанти излязоха с фишовете си за заплати, които не са променяни от 2012 г. Не ги зарадва и публикувано в сайта на здравното министерство съобщение, че в края на март ще получат със задна дата увеличение от 1 януари средно с 18%.

То се налага заради корекциите в минималната работна заплата. За Добрич ръстът няма да е повече от 15%, а във Варна служителите още чакат ясен разчет. Те коментираха и данните на МЗ, че средно в момента получават по 640 лв.

"60% от работещите са с дълъг стаж и вземат по 510-530 лв., за да контролират обекти с милиони оборот", обясни Веселина Божилова, лидер на КТ "Подкрепа" в РЗИ-Варна. Същата е картината и в РЗИ-Добрич, където заради текучеството през лятото се налага един инспектор да отговаря за стотици обекти. Протестиращите настояха МЗ да разпише наредба за гарантирано поетапно увеличение на заплатите им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България