Здравното министерство одобри проект на Националната здравна карта

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия с председател министърът на здравеопазването и днес беше одобрен от ръководството на МЗ. Това съобщиха от пресслужбата на здравното министерство.

Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна е 38 803. Направен анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Това означава, че проектът на НЗК предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците.

Приемането на Националната здравна карта ще даде възможност Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предлагане на конкретни медицински услуги. Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ.

МЗ ще публикува проекта на НЗК за обществено обсъждане за срок от 30 дни. След приемането на здравната карта от Министерски съвет и обнародването ѝ в Държавен вестник, тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците.

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ. С нея се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, което е предпоставка за воденето на ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България