Зелена площ в район „Изгрев” е спасена от застрояване

Столичният общински съвет на вчерашното си редовно заседание реши един от щекотливите казуси, свързани със зелените площи. Частен парцел на улица „Незабравка” в район „Изгрев” беше придобит под формата на дарение от Столична община. Това се случи след доклад на общинския съветник от ВМРО – Карлос Контрера и председателя на Комисията по екология – Лорита Радева (ГЕРБ). С този си акт съветниците показаха, че следват поетите ангажименти към гражданите казусът да бъде решен в посока запазването на зелената площ между блоковете.

От ВМРО припомниха, че имаше изключително силно брожение сред гражданите по повод възможността имотът да бъде застроен. Живущите в квартал „Изток” настояваха през годините парцелът да остане зелена площ.

Карлос Контрера, председател на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА”, коментира темата след приемането на доклада:

„С този доклад ние с колегата Радева доказахме, че изпълняваме поетите ангажименти към столичани и успяхме да запазим зелената площ на ул. „Незабравка”, ж.к. „Изток”. Знаете, че там гражданите се обявиха категорично против всякакви възможности за застрояване. Частният парцел обаче по решение на съда беше отреден за застрояване. Ето защо след преговори със собственика намерихме консенсус и току-що взехме решение, с което спасихме зелената площ – собственикът я дарява на общината и тя става публична общинска собственост и отреждането ú е за озеленяване.”

Съветникът от ВМРО – Българско национално движение е категоричен, че именно с подобни доклади се доказва кой наистина работи за запазване на зелените площи в столицата и кой само приказва и раздува медийни балони. Той разкритикува поведението на някои свои колеги от БСП и ДСБ, които уж били много загрижени за зелените площи, това им било кауза, а правели обструкции и се опитвали да спрат доклада.

„Аз призовавам гражданите да се поинтересуват защо представителят на ПП „Зелените“ и тримата съветници от ДСБ се въздържаха в зала и не подкрепиха доклада. Нека отговорят на въпроса застрояване ли искат, защо са против тази градинка да си остане градинка, дават ли си сметка, че ако този доклад не беше приет, собственикът щеше да построи сграда?! Питайте ги! Много е лицемерно да ходят и да обясняват, че са за зелен град, за зелени политики, защитавали зелени каузи, а когато дойде време да се гласува в зала не подкрепят докладите, с които спасяваме зелени площи. Това значи, че те, особено в конкретния случай, подкрепят застрояването. Иначе много удобно обичат да ни критикуват, че не сме се борели за запазване на зелените площи. Ние им предложихме едно добро решение, те не го подкрепиха. А иначе стават и лягат с приказки за зелени политики. Много е нелогично тяхното поведение, но затова българският народ има приказка „не ме слушай какво говоря, а ме гледай какво правя”, завършва коментара си Карлос Контрера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България