Зелените заграбват Рила под носа на МОСВ

Целият Национален парк „Рила“ да бъде обявен за биосферен резерват - това ще поискат днес представители на екологичните организации от коалицията „За да остане природа в България“. Те ще направят предложението по време на заседанието на обществения консултативен съвет към дирекцията на парка, научи „Труд“.

Източници на вестника коментираха, че това е поредният опит на зелените да заграбят територията под носа на Министерството на околната среда и водите, чиито представители отново са потънали в мълчание.

Ако еколозите успеят да прокарат идеята, в планината ще бъде създадено ядро, което ще обхваща цялата територия на парка (81 000 хектара), където човешката дейност ще е напълно забранена. Отделно ще бъде определена и буферна зона в по-ниската част на Рила, където също ще има ограничения. Накрая всичките тези територии се „обгръщат“ от така наречената преходна зона.

При този сценарий туризмът, земеделието, животновъдството, пашуването, брането на гъби и билки ще бъдат ликвидирани завинаги, тъй като попадат в графата „човешка намеса“. Дори и без тези забрани районът се обезлюдява заради съществуващите рестрикции в парка. От неговото създаване до сега през 1992 г. са закрити 40 населени места, където преди това са живели 27 000 души. Прогнозите са, че ако сегашното искане на еколозите и директора на парка се изпълни, катастрофата за местните хора ще е пълна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България