Зелените и бизнесът с екологията

Българските играят на дребно

Играта е „Кой не скача - мрази природата!“

Последните европейски избори прокараха ярка и ясна линия между бедните и напредналите европейски държави. В богатите държави гласуваха емоционално за Зелените, прегърнали знамето на Грета Тунберг, която с детската си чистота на осенена от болестта мини героиня, с малкото си пръстче посочи недвусмислено проблема на планетата - климатичните промени. Всичките! В страните, където икономическите процеси не са достигнали същото ниво на обществена задоволеност, на евроизборите Зелените постигнаха нулеви резултати - ярко олицетворение на поговорката „Всичката Мара втасала…“.

На този фон българските Зелени в лицето на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) играят на дребно, много, много дребно: броене на бръмбари, паяци, гъсеници, гъски... Само наблюдението над червеногушата гъска струва на европейските данъкоплатци 5,2 млн. лв. Но тя е скромна птичка на фона на гордия царски орел: координиращият бенефициент „Електроразпределение Юг“ ЕАД, съвместно с БДЗП овладяват 7,8 млн. лв. От тях програма Life на ЕС отпуска 2,74 млн. лв, Електроразпределение, с нужното уважение към орела, отпуска 5,04 млн. лв. и БДЗП съучаства с 19 460 лева. Ръководителите на проекта не са от БДЗП, а от Електроразпределение Юг, те са и автори на отчета. Всичко това на фона на обстоятелството, че червеногушата гъска е сред най-агресивните унищожители на посеви, поради което Министерство на земеделието ежегодно обезщетява производителите с милиони левове за съсипана реколта. От червеногушата гъска. Царският орел обаче не яде гъски и затова гъските остават грижа на Министерствтоо на земеделието и на собствениците на посеви. На този фон опазването на белоглавия лешояд в трансграничните райони на Родопите е повече от скромно финансирано - едва 4,3 млн. лв.

В същността си играта е една и съща: глобалната е нещо като нов елитарен клуб - който не е убеден в човешката зловредна намеса в климата, автоматично е второкачествен индивид, аутсайдер на модерните, умните и красивите. Локалната е на същия принцип: „Кой не скача - мрази природата!“.

(Със съкращения от „Гласове“)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения