„Зелените” настояват за 4 ресора в Еврокомисията

Искаме своето, настоя Филип Ламбер от белгийските “Зелени”.

Пазарлък за разпределението на бъдещите комисари

Фракцията на “Зелените” в Европарламента очаква най-малко четири места на еврокомисари, излъчени от държави членки от същото политическо семейство, в екипа на бъдещата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, предаде АФП, като цитира изявление на съпредседателят на парламентарната група - белгийския евродепутат Филип Ламбер.

“Не може само да се разчита на подкрепата на “Зелените” за гарантиране на мнозинство в парламента, без да сме в Европейската комисия. Ако ни искат, ще трябва да платят”, настоя Ламбер, според когото с резултата на еколозите на Евроизборите през май тази година партията заслужава най-малко “четирима комисари”.

Тази позиция Ламбер изрази, след като фракцията му гласува против назначаването на Фон дер Лайен начело на Еврокомисията във вторник. Според него отношението на френския президент Емнюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел, които са предвидили само един еврокомисар, който да отговаря за екологията, е “досадно”.

Урсула фон дер Лайен бе избрана за следващ председател на Европейската комисия след тайно гласуване в Европарламента във вторник с едва девет гласа (383) над необходимите 374 за абсолютно мнозинство. Наблюдатели отчитат, че постигнатият резултат несъмнено се дължи на ангажиментите, които Фон дер Лайен пое по време на последното си изказване пред членовете на ЕП във вторник, в което акцентира на екологичните ангажименти и привлече допълнителна подкрепа от страна на лявоцентристките фракции в законодателното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа