Зелените: Сечта в Родопите не ни интересува

Безсрамният лобизъм на еколозите от WWF е на път да унищожи професията еколог в България за десетилетия наред

Тотална амнезия, вероятно подплатена с арабски петродолари, е обхванала българските еколози от WWF и коалиция „За да остане природа в България“.

На 19 октомври в ефира на ТВ+ Александър Дунчев, експерт в швейцарската офшорна НПО, обяви, че неговата екологична организация не се интересува от изсичането на вековните гори в Родопите, тъй като те не били защитени. Това твърдение създава най-малкото три абсурда, които ще хвърлят петно за десетилетия напред върху професията еколог в страната.

Първо, пренебрежителното отношение на Дунчев към природата в Родопите - че там имало само „едни 120-годишни смърчове“, е срамно и абсолютно непрофесионално. Полезността на горите за екосистемите и хората не зависи единствено от това дали те са включени в някой природен или национален парк. Това важни особено за вековните горски масиви, които подлежат на допълнителна защита от закона, а и конкретно тези в Родопите са включени в международната мрежа НАТУРА 2000.

Това важи с двойна сила за България, където местата за национални и природни паркове са определяни предимно по времето на социалистическия режим и в първите години на прехода, често по политически причини и под политически натиск.

Да се задраскат от лицето на земята хиляди декари вековни гори в Пампорово като незначителни, е безсрамно действие за всеки, наричащ себе си еколог, и показва единствено шокираща некомпетентност или корупционни подбуди.

Второ, думите на Александър Дунчев са откровено шизофренични. По проект на швейцарската WWF, където той работи, Родопите са картирани като един от най-важните горски масиви в Европа. Проектът е започнал през 2015 и е завършил в началото на 2016 г. с препоръки старите гори в българската планина да бъдат защитени с по-висок статут. Самият Александър Дунчев на пресконференция по темата на, 9 октомври 2015 г. описвал резултатите от проучването на стари гори в Родопите, Източна и Западна Стара планина и Средна гора със заключението, че у нас има между 100 000 и 120 000 хектара такива масиви.

На 26 януари 2016 г. WWF изпраща писмо до заместник-министъра на земеделието и горите Георги Костов с копие до всички горски предприятия в България и ректора на ЛТУ с призив да се спре дърводобивът в 21 000 хектара стари гори, картирани от WWF, до приемането на специални мерки за тяхното опазване. В писмото се посочва, че тези стари гори са критични за живота на планетата и са дом на 80% от сухоземните видове. Самите еколози са посочили, че над 50% от старите гори в България са извън защитени зони, като само 2,5% от тях са добре защитени.

Трето, според Дунчев развитието на скиорски и туристически курорти извън националните и природните паркове не би трябвало да вълнува еколозите. Това означава ли, че всички вековни гори в Родопите могат да се изсекат, без това да смути природозащитниците, а те през това време трябва да вдигат скандали около всяко законно отрязано младо дърво в природните и националните паркове, дори неговото премахване да е част от овладяване на свлачищни процеси, застрашаващи човешки живот?

Наистина ли за един еколог не са проблемни единствените безспорно доказани случаи на мащабно незаконно строителство и изсичане на гора в България - в курорта Пампорово?

Спонтанният катарзис на еколога Дунчев по темата Родопи и Пампорово вероятно може да бъде обяснен много ясно с държаните засега в тайна арабски интереси към курорта, които се очаква скоро да бъдат обявени. Както писа „Труд“, българските зелени НПО имат доказани връзки с проислямистки фондации, които са налели в тях близо $1 милион за последните 10 години.

Надали ще е изненада, ако същото близкоизточно влияние е започнало да използва българските еколози за разчистване на терен и за икономическите си интереси в туризма. В крайна сметка няма нищо по-зелено от арабските петродолари.

Случаите с Пампорово, тунела в Кресна, ски зоната в Пирин и още подобни ясно показват, че „еколозите“ на Белев, Ковачев и сие имат абсолютно различни от природозащитата интереси. Финансовата им част е само върхът на айсберга. Все по-очевидно става, че дейността им е насочена срещу интересите на страната и до голяма степен носи рискове за националната сигурност. Повече от ясно е, че ДАНС и други специални служби имат достатъчно основание да обърнат по-сериозно внимание на „еколозите“ и не толкова зелените им занимания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи