Зелените талибани прекараха Ска Келер

Режисираха й среща с хора от Кресна, на която нямаше нито един жител на района, а само подставени лица

Евродепутатката и съпредседател на групата на „Зелените“ в Европейския парламент Ска Келер пожела да се срещне с хора от Кресна, за да чуе тяхното мнение за вариантите на строителството на АМ „Струма“ в участъка Кресненското дефиле. Тя пристигна към 13:00 часа днес в Кресненското ханче, в кафе-аперитив „Струма“, водена от „еколозите“ Андрей Ковачев, Петко Ковачев и още няколко „зелени“. С тях беше хотелиерът от Банско Никола Вапцаров-младши, който подкрепя протестите уж в защита на Пирин.

В кафенето имаше трима-четирима овчари, които работят за „еколозите“, софийски рафтингари (спускане с лодки в буйна река – б,а,) и още 10-15 души от „зелените“.

Нямаше местни жители от Кресна, нито пък някой в общината знаеше,че Келер иска среща с обикновени хора. Всъщност зелената евродепутатка въобще не стигна до град Кресна, а остана в кафенето на дефилето и проведе разговор с овчарите, рафтингарите и еколозите. Срещата бе засекретена за медиите. Когато „еколозите“ видяха репортери, започнаха да разпитват като в полицията кой ни е казал, че ще са тук. Естествено не бяхме допуснати дори и да снимаме, нито пък да се влезе в заведението.

„Моля да не снимате, че хората се страхуват“ - това изтъкна като мотив Борислав Сандов, бивш шеф на ПП "Зелените", за забраната и не позволи да се правят снимки на срещата на евродепутатката уж с жители на община Кресна. След час разговори, Келер даде кратък брифинг. От изложението й се разбра, че тя е мислела,че е имала среща с жители на община Кресна, сред които фермери и земеделци.

Всъщност „зелените“, които й превеждаха на английски й разказали, че местните са против Източния вариант, на лот 3.2 на магистрала „Струма“, но мнението на хората било пренебрегнато. „Еколозите“ всъщност лобираха за варианта със 16-километров мега тунел, но след като не пробиха с него, сега искат движението от дефилето да се извади напълно.

Изтоният вариант предвижда автомобилите да минават оттам и по автомагистралата, но само в едната посока. Другата част ще минава по Кресненското плато, което е извън пролома.

„Дойдох до Кресна, за да се видя с хората, които живеят тук, исках да чуя тяхното мнение за бъдещето трасе на АМ „Струма“ и от къде да минава. За мен е важно тяхното мнение,защото те тук остават да живеят. Всички на срещата споделиха, че не одобряват варианта бъдещата магистрала да минава през дефилето. Според тях това е неудачен вариант, защото ще бъдат откъснати от техните имоти и земи, този вариант не е изгоден на фермерите и освен това ще продължат да умират хора при катастрофи“, сподели немската евродепутатка Ска Келер. Тя призна,че въобще не познава другите варианти, нито знае какви експертизи съществуват за тях, но смята,че най-удачно било участъкът да се качи високо над дефилето в защита на природата.

Попитахме я още знае ли за огромния пожар, изпепелил над 20 хиляди хектара гори в дефилето миналата година август месец и дали тя ще представи въпросът пред европарламента като еколог за еврофинансиране за възстановяване на изгорелите територии. Тя искрено се учуди и каза,че никой не я е запознал с щетите от този пожар. Но обеща, че ще се поинтересува от въпроса.

Г-жа Келер представи данни от доклад за корупцията по-рано днес в София. Попитахме кой е автора на този експертен труд и дали е платено за него. Тя заяви, че докладът е написан от адвокат Александър Кашъмов.

„Разбира се,че му е платено за положените усилия“, каза Келер.

По-късно Келер се качи в джипа на хотелиера Вапцаров и отпътува с цялата свита еколози за Банско.

Едва след като Келер и „зелените“ тръгнаха сервитьорите от заведението разбраха,че при тях имало среща с евродепутатка, която защитава варианта да се изнесе магистралата извън дефилето.

„Леле ,ама ние сме против това. Ако движението се изнесе от тук, ние какво ще ядем? Ще ни пропадне бизнесът, тук сме строили кафенета и ресторанти, как не разбрахме, че е такава среща? Щяхме иначе да и кажем на тази госпожа. Ама никой нищо не ни обясни, казаха служителите на кафе "Струма" където се проведе тайната среща на Келер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България